Forsiranje nije nužno
1

Kombinacija kardio i treninga za snagu ključna je za mršavljenje

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kardio trening je važan, ali ukoliko je vaš cilj izgubiti kilograme, nije potrebno da ga svakodnevno radite. On zapravo postaje neučinkovit u usporedbi s raznovrsnijim rutinama vježbanja, koje uključuju trening snage.

Ukoliko imate vremena, naravno, možete raditi kardio svakog dana. Međutim, on ne bi trebao biti fokus vašeg vježbanja. Savjetuje se kombinacija kardio i treninga otpora (npr. dizanje tegova). Oboje je podjednako važno za smanjenje tjelesne mase.

Da bi se trening kvalifikovao kao kardio, ne morate nužno trčati, plivati ili raditi slične aktivnosti. Ukoliko niste u mogućnosti da se dovoljno posvetite, dovoljno je da odvojite pola sata i prošetate. Možete čak i razdvojiti te šetnje (npr. tri šetnje od 10 minuta tokom dana).

Koliko često treba raditi kardio da biste gubili kilograme?

Ne morate kombinovati kardio i trening otpora u istom danu. Podijelite ih tokom sedmice. Preporučuje se ovaj raspored:

  • Ponedjeljak: Trening otpora
  • Utorak: Kardio (šetanje ili "komplikovanije" aktivnosti: trčanje, plivanje ili vožnja biciklom)
  • Srijeda: Kardio
  • Četvrtak: Trening otpora
  • Petak: Kardio
  • Subota: Odmaranje
  • Nedjelja: Trening otpora

Imajte na umu i da će vam zdrava hrana kao što su voće, povrće, nemasni proteini (piletina, riba i mahunarke) i cjelovite žitarice pomoći da smršavite i osjećate se bolje.

Zaključak je da kardio možete raditi svaki dan ako ga stvarno volite, ali nemojte se toliko forsirati da se povrijedite. Definitivno ne štedite na treninzima otpora u korist kardio treninga. Uravnoteženi raspored ključan je za mršavljenje, ne samo zato što izgradnja snage pomaže metabolizmu, već i zato što varijacije čine stvari zanimljivima, što vam pomaže da ostanete dosljedni.