Dobra vijest za trkače
135

Kardiovaskularni trening pruža zaštitu od teških simptoma koronavirusa

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Podložnost konornavirusu povezana je s nekoliko faktora, uključujući starosnu dob (osobe starije od 60 godina), pretilost, dijabetes, hipertenziju i kardiovaskularne bolesti. Dok su neki od tih faktora genetski, drugi su povezani s načinom života.

Studija objavljena u časopisu Obesity Journal sugerira kako bi kardiovaskularni trening mogao pružiti određenu zaštitu protiv teških simptoma koronavirusa, što je dobra vijest za trkače.

Autori studije objašnjavaju da se kod ljudi koji nisu fizički aktivni ili se bore s inzulinskom rezistencijom ili dijabetesom povećava nivo protuupalnih citikona i stvara veći rizik od infekcije, što može biti popraćeno težim simptomima i ishodima.

Ipak, autori sugeriraju da one osobe koje stavljaju akcent na kardiovaskularni trening i koje rade aerobne vježbe mogu smanjiti niske stupnjeve upale i poboljšati imunološki sitem.

Redovan trening također poboljšava rad pluća, što može smanjiti vjerovatnoću da ćete se razboljeti od respiratornih bolesti poput koronavirusa.

Iako svakodnevno trčanje nije garancija imuniteta na COVID-19, dobro je za zaštitu i bolji imunitet. Osim toga, većina novih trkača kada jednom počne trčati obično promijeni i svoje životne navike (ona najvažnija je vrijeme spavanja, koje postaje ranije zbog umora koji osjećate).

No, svoj program treninga trebali biste prilagoditi vašem tijelu. Pretreniranost također može negativno utjecati na imunološki sistem, pa ukoliko ste iznenada povećali kilometražu trčanja znajte da svom tijelu trebate dati sate i sate odmora kako bi izdržalo opterećenje.