Skakavac trail
11

Kako se pripremiti za utrku: Trek&Trail kamp ujedinjuje zaljubljenike u prirodu

Klix.ba
Kako bi približili trail trčanje kao i trekking što većem broju sportista, rekreativaca i zaljubljenika u prirodu, Planinarsko društvo Skakavac uz podršku Turističke zajednice Kantona Sarajevo 30. i 31. marta organizuje Trek & Trail kamp. Medijski pokrovitelji su Klix i Antena Sarajevo.

Tokom kampa će biti održana predavanja istaknutih bh. sportista koji će govoriti o pripremama za dugometražne utrke, ishrani kao i pogodnosti atletskih sportova za sve uzraste. Učešće na kampu je otvoreno za sve one koji žele naučiti nešto novo, iskusiti trail trčanje i odlično se zabaviti. Iz PD Skakavac posebno ohrabruju sve one koji se već bave trčanjem da dođu i na zajedničkom treningu dopuste da ih očara čarobno buđenje proljeća ispod vodopada Skakavac.

Tokom Kampa su planirane diskusije koje imaju za cilj osnivanje Trail Running Saveza u Bosni i Hercegovini, koji je neophodan radi unapređenja zajedničkih interesa udruženja, sportskih klubova, sportskih privrednih društava i stručnih udruženja iz oblasti trail runninga. Osim razgovora o osnivanju Saveza, biće govora o pokretanju Trail lige Bosne i Hercegovine.

Osim kampa, Planinarsko društvo Skakavac najavljuje pravu poslasticu za ljubitelje vodopada Skakavac. Riječ je o događaju “Skakavac za sve” koji će se realizirati 4.5.2019. a tokom kojeg će građani moći birati da uzmu učešće u planinarskoj turi, revijalnim trail utrkama ili Canicross-u (utrci sa psima).

Kruna svih aktivnosti koje Udruženje provodi je utrka Skakavac Trail, koja se održava 29. septembra, a koji takmičarima nudi tri prekrasne staze sa dionicama od 20, 35 i 47 kilometara koje prolaze najljepšim dijelovima grada Sarajeva i spomenika prirode Skakavac. Zajedničko za sve dionice je da se svaka od njih boduje sa ITRA i UTMB kvalifikacijskim bodovima. Sve tri staze prolaze ispod 98 metara visokog vodopada Skakavac i nadovezuju se jedna na drugu, te završavaju na zajedničkom cilju.

Više informacija o svim događajima koji predstoje građani mogu dobiti putem FB stranica udruženja i utrke Skakavac trail, kao i putem web stranice.