Proces mršavljenja
8

Kako konzumiranje jaja može uticati na gubitak težine?

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Jaja su neki od najboljih izvora proteina koje možete uključiti u svoju ishranu. Ako želite smršaviti jaja vam mogu biti opcija za doručak, ručak ili večeru.

Amy Goodson, registrirana dijetetičarka, precizno je analizirala šta jedenje jaja čini vašem struku.

Bez obzira da li želite smanjiti masnoće na stomaku ili masnoće u cijelom tijelu, jaja su odlična opcija sa visokim sadržajem proteina koju treba razmotriti u obrocima. Jedno veliko jaje sadrži oko šest grama proteina i samo 72 kalorije.

"Poznato je da proteini zasićuju više od ugljikohidrata ili masti, što može pomoći u kontroli apetita i smanjenju ukupnog unosa kalorija. Uključujući jaja u svoje obroke, možete se osjećati siti na duže periode, što dovodi do smanjenog grickanja i potencijalno niže potrošnje kalorija tokom dana", dodaje.

Previše bilo čega nikad nije dobro, a jaja nisu izuzetak od pravila.

"Previše bilo koje hrane, zdrave i bogate nutrijentima ili ne, može biti štetno za vaš struk. Važno je napomenuti da hrana ne tjera nekoga da se udeblja, već dodatne kalorije, bez obzira odakle te kalorije dolaze. Relativno govoreći, jaja su niskokalorična hrana. Osim toga, njihov sadržaj proteina i masti trebao bi vam pomoći da se osjećate zadovoljnim duže nakon obroka i užine", navodi.

Uz to, ako se jaja kuhaju u prevelikoj količini masnoće kao što je ulje ili puter, ili ako se uživaju s visokokaloričnim prilozima poput punomasnog sira, slanine ili bijelog hljeba, broj kalorija u vašem obroku će se brzo povećati. Ovo može dovesti do debljanja ako navedeni obrok sadrži više kalorija nego što vam je potrebno za dan.