Važna je higijena
3

Izbjegnite bakterije u teretani i vježbajte bez brige

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Prakticiranje dobre higijene poput pranja ruku, prekrivanja posjekotina na koži, nošenja cipela, brisanja opreme prije i nakon upotrebe te nošenje vlastitih peškira i prostirki može vam pomoći da izbjegnete bakterije u teretani.

Upravo one mogu vas dovesti do bolesti. Ponekad je teško pokrenuti se i ići u teretanu. Međutim, jednom kada krenete, posljednja stvar o kojoj želite da brinete je kontakt s opasnim bakterijama.

Više od polovine onih koji idu u teretane svjedoče kako nakon odlaska u toalet ne operu ruke i nastavljaju koristiti sprave u teretani.

Čak 35 posto muškaraca priznalo je da nikad ne briše sprave nakon upotrebe, dok je više od 25 posto žena priznalo da nikad ne briše kardio opremu.

"Zaista je važno ići u teretanu i biti zdrav. Zdravstvene koristi su velike, a rizik od infekcije u teretani je prilično nizak za većinu ljudi", izjavio je doktor Nirav Patel, glavni medicinski direktor Univerzitetskog medicinskog centra New Orleans.

Infekcije stafilokokom i MRSA-om pojavljuju se u teretanama i treba obratiti pažnju na slobodne utege i prostirke, kao i na peškire, klupe i svlačionice.

"Ako se želite zaštititi, obrišite opremu antibakterijskim maramicama ili sprejevima ili koristite svoj peškir kao barijeru između sebe i opreme", rekao je Patel.

Jason Tetro, mikrobiolog i domaćin emisije "Super Awesome Science Show", kazao je da bi bilo pametno da ljudi poduzmu druge preventivne mjere.

"Dajte sve od sebe da ne dodirnete lice nakon što dodirnete površinu. To može smanjiti šanse za infekciju kože. Kada završite, tuširajte se sapunom odmah nakon što ste završili vježbe kako biste uklonili potencijalne bakterije", rekao je Tetro.