Četiri načina kako da se brzo oslobodite boli u vratu i ojačate vratne mišiće

Četiri načina kako da se brzo oslobodite boli u vratu i ojačate vratne mišiće
5
Dž. L.
27.9.2019. u 11:15
2
komentara
5

dijeljenja
Četiri načina kako da se brzo oslobodite boli u vratu i ojačate vratne mišiće Ilustracija: Shutterstock
Gotovo svi barem jednom tokom dana osjetimo bol i napetost u vratu, naročito ako mnogo sjedimo na poslu, zbog čega nam je potrebno brzinsko istezanje ili masaža. Donosimo vam četiri odlična načina kao da se oslobodite boli u vratu.
Prosječna ljudska glava teži od 10 do 11 kilograma, što je više od pet procenata ukupne tjelesne težine prosječnog čovjeka. Međutim, dok ostatak vašeg tijela održavaju veliki mišići u nogama, trupu i ramenima, vašu glavu kontrolišu i održavaju daleko manji mišići u vratu, piše Men's Health.

Iako svakodnevno koristite vrat, niko mu ne obraća puno pažnje osim ako vas ne boli, a bolovi u vratu izuzetno su česti.

Vrat je najviši dio kralježnice. Sastoji se od sedam kralježaka i 26 mišića, među brojnim drugim strukturama kao što su krvne žile i živci. Uz pomoć vrata pomjeramo i stabilizujemo glavu, a služi i za povezivanje ostatka tijela s mozgom. Stoga je jasno koliki je značaj održavanja vrata zdravim i jakim.

Nažalost, mišići vrata obično se zanemaruju u većini treninga, osim ako niste nogometaš ili borac. Ne samo da su ovi mišići manji od većine vaših ostalih mišića, već ih je i teško ciljati. Većina ljudi čak ne znaju odakle započeti ako žele ojačati vrat. Srećom, samo nekoliko vježbi, istezanja i popuštanja mekog tkiva mogu pružiti brzo olakšanje, piše Men's Health.

JačanjePokušajte sa uvlačenjem brade prema unutrašnjosti vrata kako biste ojačali mišiće u vratnoj kralježnici. Bradu nježno pritisnite prema vratu kako biste ustvari stvorili dvostruku bradu. Možete osjetiti istezanje u dnu lobanje i aktiviranje mišića u prednjem dijelu vrata. Radite ovu vježbu pet do 10 sekundi i ponavljajte osam do deset puta dnevno. Za veći izazov, pokušajte lagano podići glavu iz ležećeg položaja zadržavajući taj položaj brade i držite deset sekundi svaki put.

IstezanjeSkalenski mišići najčešće su oni koji izazivaju osjećaj stezanja i napetosti u vratu. Započnite istezanjem ovih mišića tako što ćete, dok sjedite ili stojite, privući jedno uho na rame i rukom lagano zadržati ovaj položaj. Isto uradite i na drugoj strani, a istezanje i na jednoj i na drugoj strani zadržite do 30 sekundi.

OtpuštanjeAko smatrate da postoji žarište, tačka ili područje koje je posebno bolno ili napeto, pokušajte taj dio samostalno omekšati valjkom ili masažom. Pritisnite direktno taj dio otprilike 10 sekundi, a zatim otpustite da pospješite protok krvi u to područje.

DržanjeDok stojite ili sjedite, pokušajte izbjegavati stalne položaje sa nagnutom glavom i podbradkom. Radite vježbu s bradom dok sjedite ili pokušajte izdužiti vrat kao da vam neko vuče konac s vrha glave prema gore.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...