Humanitarna akcija
192

Britanac Nick Butter i u Sarajevu obara svjetski rekord trčanjem maratona

Piše: Dž. Č.
Britanac Nick Butter, trkač, trener, motivacijski govornik i veliki humanitarac, danas u Sarajevu s ekipom "Trčanje i to" i drugim trkačima iz naše zemlje trči maraton (42,2 kilometra) u cilju sakupljanja novca za liječenja raka prostate.

Butter je stigao u glavni grad BiH na svome putu da obori svjetski rekord trčeći maraton u 196 država svijeta. Sarajevo je već 108. grad kroz koji trči. Prvi grad kroz koji je trčao bio je Toronto, a jedan od najdražih maratona imao je u Gvatemali.

Kako nam je kazao, osjeća se odlično u Sarajevu, a posebno ga se dojmio, kaže, prekrasan pogled na planine.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

"Stigao sam jučer i nisam imao mnogo vremena da upoznam grad. Posjetio sam stari dio grada te obišao još nekoliko znamenitosti i lokacija", rekao nam je Butter.

Na pitanje da li je spreman za današnju utrku, Butter nam je odgovorio kako nije, ali mu je drago što temperatura nije ispod nule.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

Butteru se danas pridružio i britanski ambasador Matthew Field. Inače, ova humanitarna trka organizovna je u saradnji s Britanskom ambasadom u BiH.

"Zbog diplomatskih obaveza neću biti u prilici istrčati cijelu rutu, ali u potpunosti podržavam ovaj projekt. Sport ujedinjuje ljude i pomaže u borbi protiv raka", kazao je Field.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

Butter kroz full maraton nastoji sakupiti 250.000 funti za liječenje raka prostate i buđenje svijesti o toj opakoj i čestoj bolesti.

Nudžejma Softić, poznata trkačica iz grupe "Trčanje i to", istakla je kako je ambasador Field prvi koji se pridružio današnjoj akciji humanitarnog trčanja. Ona također danas trči s Butterom.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

"Veoma smo sretni jer je pristao na druženje i uspostavili smo prijateljski odnos. Field može puno više istrčati, na treninzima je trčao od 14 do 15 kilometara, ali danas nema vremena. Danas nije idealno vrijeme, ali sam sigurna da će i Nick i drugi trkači imati nezaboravna 42 kilometra. Nije lako, pa šta, uvijek tako kažemo", kazala je Softić.

Nakon trčanja svi trkači večeras će se družiti u klubu Aquarius Vils.