Pokret Nauli
6

Alien joga je neobičan trend koji je preplavio Instagram

Klix.ba
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Instagram su preplavili videosnimci Alien joge, neobičnog pokreta koji je postao pravi viralni fenomen.

Riječ je zapravo o tradicionalnom joga pokretu Nauli koji podrazumijeva potpuno izdisanje, izdvajanje abdomena i uvlačenje ispod rebara. Ovaj pokret navodno poboljšava probavu, ali prakticiranje Naulija nije nešto što se često viđa.

I don't have much rhythm, but I think I caught the beat there for a second 🤓🙃 #aloyoga #beagoddess #nauli

A post shared by aubry wiltcher (@aubrymarie) on

Na stranici Nauli.org se navodi da pokret može savladati osoba bilo koje starosne dobi i iskustva s jogom. Na nekim časovima joge Nauli se nalazi među prvim pokretima koje polaznici uče.

Da biste naučili Nauli potrebno je savladati četiri pokreta. Prvi je Uddiyana Bandha, abdomenalna bravica koja podrazumijeva pražnjenje pluća i uvlačenje stomaka ispod rebara. Slijede Madhyana Nauli, Vama Nauli i Daksina Nauli koji izoliraju kontrakciju centralne, lijeve i desne strane trbušnih mišića.

Smatra se da Nauli ima niz prednosti, među kojima su popravljanje raspoloženja, emocionalna stabilnost, uravnoteženje hormona i držanje organa u formi. Ipak, stručnjaci ističu da pokret ne bi trebalo raditi bez nadzora kvalifikovanog instruktora joge, jer u slučaju nepravilnog izvođenja može izazvati nelagodu, čak i povrede.