Festival trčanja
116

Promo / 12. Sarajevo Sberbank polumaraton domaćin 3.000 učesnika iz 45 zemalja

U dvanaestoj godini održavanja, Sarajevo Sberbank polumaraton oborit će dosadašnje rekorde po svim parametrima, uključujući i odziv kako BiH građana, tako i trkača iz cijelog svijeta.

U nedjelju, 16. septembra, na dvanaestom po redu Sarajevo Sberbank polumaratonu, G-Drive štafetnom polumaratonu te Novo Nordisk Fun Run trci nastupit će rekordan broj učesnika iz čak 45 zemalja od čega čak 54 posto BiH građana i građanki te 33 posto učesnica ljepšeg spola.

"Veoma smo sretni i ponosni jer možemo reći da smo ostvarili viziju Udruženja Marathon Sarajevo, a to je omasovljavanje rekreativnog trčanja u BiH i podsticanje naših sugrađana na zdrav i aktivan životni stil. U odnosu na udio od samo 10 posto BiH građana na prvom Sarajevskom polumaratonu održanom 2007. godine, postigli smo veliki uspjeh, obzirom da će na Sarajevo Sberbank polumaratonu ove godine više od polovine ukupnog broja učesnika biti iz BiH. Osim toga, velika nam je čast jer smo dugogodišnjim radom na osnaživanju uloge žena u sportu i BH društvu postigli veliki napredak te smo i na tom polju postigli rekord", izjavio je Erol Mujanović, direktor Udruženja Marathon Sarajevo.

Sarajevo Sberbank polumaraton, kruna sarajevskog festivala trčanja "Olimpija Run Festa" , ugostit će i veliki broj turista tokom polumaratonskog vikenda koji će ostvariti najmanje 1.500 noćenja u Sarajevu, što predstavlja značajan doprinos za razvoj lokalne ekonomije. Osim toga, ovogodišnje izdanje Sarajevo polumaratona bit će domaćin i prestižnom Balkanskom prvenstvu u trčanju na kojem će nastupiti brojni elitni trkači iz cijele regije.

O značaju turističkog aspekta ove manifestacije za Klix.ba govori i Razija Mešanović, saradnik za tehničko-administrativne poslove Turističke zajednica Kantona Sarajevo: „Ovaj sportski i društveno odgovorni projekat je podržan od strane Turističke zajednice Kantona Sarajevo kao podrška promociji zdravog i aktivnog života naših sugrađana te stranih gostiju koji uzimaju učešće na polumaratonu. Ovakve manifestacije definitivno šalju jednu pozitivnu sliku u svijet i upotpunjuju turistički sadržaj u našem gradu.“

Pored promocije kulturnog naslijeđa prolaskom trase trke kroz najljepše dijelove grada Sarajeva, kao i oficijelnim vizualom trke na kojem su oslikane znamenitosti grada Sarajeva, učesnici Sarajevo Sberbank polumaratona imat će priliku uživati i u bogatoj gastronomskoj ponudi grada. Po završetku trke duge 21,1 km svi finišeri polumaratona bit će počašćeni Mrkva super peticom – porcijom najboljih sarajevskih ćevapa, kako bi okusili jedno od omiljenih sarajevskih jela i na taj način dodatno uživali u duhu Sarajeva.

"Drugu godinu za redom, imamo čast da sponzoriramo Sarajevski polumaraton. Mi bismo ovo nazvali privilegijom. Sarajevski polumaraton je manifestacija kako sporta, tako i promocija Sarajeva kao kulturološki unikatnog grada. Sarajevski ćevapi i sarajevski roštilj već imaju široku prepoznatljivost kao gastronomski simbol našeg grada i države. Naša kompanija, "Mrkva Group" je jedan od simbola sarajevskog ćevapa od njegovih začetaka još od daleke 1963. godine. Snažna pozicija na tržištu nama je bila idealan razlog da pratimo i podržimo Sarajevski polumaraton i da se povežemo u jaku sinergijsku priču koja će nas, nadamo se, vezati i u budućnosti", izjavili su za Klix.ba prestavnici Mrkva Group.

Svi trkači koji su se već registrovali i uplatili kotizaciju za trku svoje startne pakete moći će preuzeti danas i u subotu, 15. septembra, od 12 do 20 sati, u prizemlju Sarajevo City Centra. Za sve one koji već nisu, a imaju želju pridružiti se festivalu trčanja u Sarajevu, prijave za kratku i zabavnu trku od 4 km, Novo Nordisk Fun Run, još uvijek su otvorene. Svi zainteresirani za trku se mogu prijaviti na upisnom mjestu Sarajevo Sberbank polumaratona u satnicama i na lokaciji navedenim iznad. Više informacija o trkama dostupno je na www.sarajevomarathon.ba.

Generalni pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo. Organizaciju 12. Sarajevo Sberbank polumaratona i ostalih trka u okviru Olimpija Run Festa podržali su: Sberbank, Olimpija, Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Novo Nordisk, Gazprom benzinske pumpe, Bingo, Mercator, Carlsberg, Hyundai, Mrkva, Symphony, Samsung, Grad Sarajevo, Dukat Fit, Sebamed, Muscle Freak, SCC, Biona, Garmin, Posao.ba, Intersport, Poliklinika Al-Tawil, BBI centar, GBT, Courtyard Marriott, Triptih, Vispak, Ministarstvo kulture i sporta FBiH, Food Market, Penny Plus, Penny Marketi, Domaći sokovi „Kantar“, Massimo, Franz Ferdinand, New Event, Ekopak, Fress, Fondacija Mozaik, Ambasada SAD u Sarajevu, EU Info Centar, BH Telecom, klub Trezor, Kutcha, Johnny i Nextbike.

Posebnu medijsku podršku pružili su portal Klix.ba, radio "Antena“ i radio "Mix“.