{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Finska prije 100 godina dala ženama pravo glasa

F
31.5.2006. u 15:58
1
0
Finska prije 100 godina dala ženama pravo glasa
1
Finska prije 100 godina dala ženama pravo glasa
Finska u četvrtak slavi stogodišnjicu parlamentarne reforme kojom je, kao prva zemlja na svijetu, novim izbornim zakonom 1. juna 1906. dala ženama pravo glasa i omogućila time da godinu dana kasnije na izborima 19 Finkinja budu prve žene na svijetu koje su s punim političkim pravima sjele u zastupničke klupe.
Događaj će se obilježiti svečanom sjednicom finskog parlamenta - Eduskunte - na koju je u četvrtak u Helsinki pozvano 40 predsjednika parlamenata sudionika dvodnevne Evropske konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Evrope koja je ove sedmice održana u Tallinnu, te predstavnici 11 drugih država.

Povijesnom odlukom Finska je tako sedam godina prije Norveške, 38 godina prije Francuske i 66 godina prije Švicarske dala ženama pravo glasa.

Bivše jugoslavenske republike zajedno s Italijom ženama su dale pravo glasa 1945., dok je posljednja to u Evropi učinila Moldavija 1993. godine, a prije nje Lihtenštajn 1984. godine.

Finski parlament danas je jednodomni parlament koji broji 200 zastupnika, od kojih je 76 žena, a ovu sjevernoevropsku državu, koja je nezavisnost od Rusije proglasila 1917., vodi također žena - predsjednica Tarja Halonen.

Parlamentarnu reformu i novi izborni zakon, javlja Hina, Finska je donijela dok je još bila pod ruskom vlašću. Zemlja, koja broji 5,4 miliona stanovnika, u EU je ušla 1995. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: