lifestyle
0

Feng shui boje za vašu spavaću sobu

Sarajevo-x.com
Na Zapadu mnogi odbacuju feng shui kao besmislicu, ali u Kini feng shui shvataju ozbiljno, i to kao umjetnost i nauku. Kinezi vjeruju da je sudbina svakog od nas direktno povezana sa prostorom u kojem živimo, te je tamo nezamislivo graditi običnu kuću ili poslovnu zgradu bez savjetovanja sa majstorom feng shuija. U redovima koji slijede saznajte koje su to boje prikladne za vašu spavaću sobu, koja bi prema feng shui filozofiji trebala biti vaše utočište i oaza mira.

Koristite umirujuće i prijateljske boje

"Nema sumnje da boje utječu na našu psihologiju i fiziologiju, neovisno o kulturalnom i duhovnom simbolizmu", smatra Amerikanac David Daniel Kennedy, majstor feng shuija i autor knjige "Feng Shui for Dummies".

Oni koji praktikuju ovu drevnu kinesku disciplinu preporučuju tople i bogate zemljane boje poput terakote, bakra, koraljno crvene, kremastih tonova, breskve i kakaa kako bi ostvarili ugodnu i prijateljsku atmosferu u spavaćoj sobi. Nježne prirodne boje poput svijetlo plave, zelene i boje lavande čine vašu spavaću sobu oazom mira i spokoja te unose pozitivnu energiju koja će potpuno regenerirati vaš duh i tijelo. Jarko crvena i narandžasta se obično povezuju sa yangom - muškom polovicom yina i yanga, te djeluju previše stimulirajuće.

"Roza i crvena boja su romantične boje, pa ako ih koristite u spavaćoj sobi sigurno će unijeti mnogo više romantike u vašu ljubavnu vezu. Ipak, nemojte pretjerivati sa ovim tonovima, dovoljno je da plahte, jastuci ili druga tkanina u spavaćoj sobi bude upravo u nekoj od ovih boja ljubavi. Ako niste ljubitelj roze i crvene boje, možete izabrati boju crnog vina, crvenog grejpfruta ili patlidžana", otkriva Kennedy.