lifestyle
0

Empire State Building slavi 75. rođendan

FENA
Empire State Building, nekada najviša zgrada na svijetu, u ponedjeljak slavi 75. rođendan.

Izgrađen je u vrijeme "Velike depresije", prebrodio bijedu, svjetski rat, radničke štrajkove, strah od terorizma, pa čak i udar aviona.

Izgradnja četristotinjak metara visokog Empire State Buildinga jedan je od većih građevinskih pothvata prošlog stoljeća.

Zgradu je 410 dana gradilo 3.400 radnika, uglavnom doseljenika, a svečano ju je otvori 1. maja 1931. tadašnji američki predsjednik Herbert Hoover. Isprva je trebao poslužiti kao pristanište i skladište cepelina, no od toga se ubrzo odustalo jer se pokazalo opasnim.

Izgrađen od čelika i aluminija, prekriven bijelim granitom, slavni je neboder četrdeset godina držao rekord najvišeg na svijetu, a nakon rušenja tornjeva "blizanaca" World Trade Centra 11. rujna 2001. ponovno je preuzeo primat među njujorškim neboderima.

Empire State Building danas je deveti neboder po visini u svijetu, a u SAD-u je od njega viši samo Sears Tower u Chicagu.

U svojih 75 godina ugostio je brojne poznate i nepoznate osobe, no jedan od najslavnijih "gostiju" svakako je King Kong koji se s te zgrade u filmskom hitu borio sa zrakoplovima.

Tri sedmice prije kraja Drugog svjetskog rata u Empire State Building se zabio borbeni zrakoplov. Gusta magla uzrokovala je nesreću u kojoj su poginula tri člana posade zrakoplova i 11-ero ljudi u neboderu, a isto toliko života izgubljeno je prilikom izgradnje nebodera.

Zgrada se u rubrikama crnih kronika našla i 1997. kada je umno poremećen muškarac ubio jednog i ranio sedam turista, nakon čega se ubio.

On je bio jedan od 30-tak samoubojica koji su svoj život odlučili okončati skokom s poznate zgrade. Zabilježena su i dva slučaja kada je vjetar natrag u zgradu otpuhao očajnike koji su pokušali samoubojstvo.