Elektronske cigarete u Maleziji proglašene haramom

Elektronske cigarete u Maleziji proglašene haramom
28
Klix.ba
26.12.2015. u 17:32
93
komentara
28

dijeljenja
Elektronske cigarete u Maleziji proglašene haramom Foto: EPA
Nacionalno vijeće za fetve u Maleziji donijelo je odluku da su elektronske cigarete haram, pozivajući se na vjerske zakone i opasne zdravstvene posljedice koje mogu nastati zbog korištenja tih cigareta.
Na takvu odluku Vijeća za fetve pušači koji koriste elektronske cigarete burno su reagovali, tražeći da se ta odluka preispita.

"Sa stanovišta islama i islamskog zakona šerijata, korištenje elektronskih cigareta ugrožava zdravlje ljudi, a sve što direktno ili indirektno negativno utječe na zdravlje ljudi, zabranjeno je koristiti", izjavio je predsjednik Nacionalnog vijeća za fetve Abdul Shukor Husin, prenosi New Straits Times.

U obrazloženju odluke Vijeća istaknuto je da elektronske cigarete spadaju u kategoriju odbojnog, zbog štetnih efekata i lošeg mirisa. U tu kategoriju spada i element rasipanja, odnosno trošenje novca za stvari koje su štetne i nisu korisne za zdravlje.

Elektronske cigarete su zabranjene u četiri malezijske države, a Vijeće za fetve je pozvalo ostatak države da slijede primjer onih koji su već zabranili njihovu upotrebu.

Slične stavove po pitanju korištenja elektronskih cigareta imaju i vjerske vođe u Bahreinu, Kuvajtu, Kataru i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
Prijavi grešku


Komentari (93)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...