lifestyle
0

Ekstremni sportovi: Red Bull X Alps

Sarajevo-x.com
Ljudi iz dana u dan izmišljaju nove sportske discipline kako bi ekstremni sport napravili još ekstremnijim i težim. Red Bull X Alps je jedna od takvih disciplina na kojoj se mogu takmičiti samo nabolji i najhrabriji.

Zadatak je jednostavan: iz podnožja Austrijskih Alpi zaobilazeći tri označene tačke doći do Monaka. Zvuči jednostavno, dok izvedba toga nije nimalo laka jer takmičarima je dozvoljeno samo trčanje i letenje paraglajderom. Mogu imati pomoćnika, ali ni pomoćnik ne smije koristiti prevozno sredstvo.

Ovog ljeta prijavilo se 17 ekipa iz 13 različitih država koji su za 14 dana i 1 sat trebali da dođu do Monaka. Skratiti put i varati nisu mogli jer su sudci pratili njihovu putanju kretanja preko GPRS sistema. Letjeti paraglajderom su mogli samo tokom dana a noću su trčali.

Nakon 12 dana, 1 sata i 20 minuta na cilju u Monaku se prvi pojavio švicarski dvojac Alex Hofer i i Heinz Haunschild. 'Prije četiri noći visoko u Alpama sam zamotan samo u paraglajder proveo dugu i hladnu kišnu noć. Paraglajder me štitio od gromova, bilo je trenutaka kada sam mislio da neću uspjeti' – izjavio je premoreni Alex. Na njegovu izjavu nadovezao se Hannes Arch organizator Red Bull X Alps utrke: 'To je upravo bit ove utrke – pokazati šta čovjek može uraditi u prirodi sam sa sobom i minimalnim pomagalima'. Nakon 13 dana, i 44 minute na cilju se kao drugi pojavio ponovo švicarski dvojac Urs Lotscher i Andreas Wild, a 11 sati nakon njih trećeplasirani ponovo dolaze Švicarci.

'Ove godine vrijeme je bilo veoma loše' – nakon utrke izjavio je direktor trke Steve Cox i dodao kako su takmičari kroz Švicarsku noću trčali kroz snježnu oluju, zaobilazili Mont Blan leteći na visini od 4000 metara da bi na kraju kroz Francusku pratio ih veoma jak vjetar.

Zanimljiva je i statistika gdje su Aidan Toase (GBR) i Toma Coconea (ROM) u jednom danu prešli više od dva maratona (90km), a Helmut Eicholzer (AUT) za jedan dan preletio nevjerovatnih 185 kilometara. Sve se ovo dešavalo u prvoj polovini augusta, a kao isprika za malo zakašnjenje u objavi evo vam i web adresa www.redbullxalps.com kako bi ste i sami mogli saznati više o x alpima.