Ključne informacije
7

Eksperti predlažu da za učenje novog jezika odvojite 20 minuta dnevno

Piše: L. K.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ukoliko se pitate koliko puta dnevno biste trebali vježbati novi jezik, eksperti predlažu da za vježbanje novih riječi odvojite samo 20 minuta dnevno.

Ako pročitate mnogo informacija, nećete moći procesuirati sve što ste pročitali. Ovo se naziva preopterećenje informacijama.

Mozak je ključni organ u određivanju koje su informacije u danu najbitnije, a koje mogu ostati "u pozadini". Pozadinske informacije se odbacuju te nikad ne ostaju u trajnom sjećanju.

Zamislite da imate ispit te ste odlučili da sjednete i naučite sve što trebate znati. Ali koliko ćete zaista stvari naučiti za sedmicu dana? Vjerovatno ne mnogo. Umjesto da brinete kako naučiti sve odjednom, probajte ponavljati manji dio informacija češće.

Da biste zapamtili nešto, morate napraviti poveznice u svojoj glavi i ponavljati to što češće. Ponavljanje je veoma bitno u učenju jezika.

Rasporedite dio riječi koje želite naučiti taj dan i ponavljajte ih 20 minuta, pokušajte ih iskoristiti u rečenici i stvorite poveznice u glavi kako biste ih lakše zapamtili.