{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ekrani debljine papira

Klix.ba
13.1.2004. u 21:49
0
0
Ekrani debljine papira
0
Ekrani debljine papira
Naučnici rade na tankoslojnim materijalima koji bi se ponašali poput digitalnog ekrana, bili tanki poput novinskog papira, a čvrsti poput tkanine.
Novi bi materijali našli primjenu u elektroničkim knjigama, odjeći i vojnim pomagalima.

Ovo dostignuće bi najveću iskoristivost imalo pri pravljenju odjeće, kako civilne tako i vojne, jer bi se koristila sposobnost novog materijala da mijenja boju i uzorak u skladu s okolinom.

Na primjer tako bi imali poslovno odijelo koje bi na sastanku u, recimo, Londonu, bilo tamno plavo, a, par sati kasnije, u Kairu, bijelo ili bež.

Knjige bi, zahvaljujući ovom otkriću, mijenjale sadržaj po želji korisnika, a kompjuterski ekrani bi bili tako tanki da bi se mirno mogli prodavati u rolnama poput tapeta i rezati na željenu veličinu.

Naučnici govore i o papiru koji bi ispuštao zvukove, ili bi se mogao obrisati i ponovno koristiti bezbroj puta.

Iako je većina ovakvih primjena novih materijala daleko barem desetak godina, najava ovom otkriću će se pojaviti već tokom ove godine.

U Japanu, kompanije Sony i Matsushita planiraju početi prodavati elektroničke knjige, veličine plastične kutijice za DVD, za par mjeseci. U početku će nove elektroničke knjige biti jednobojne,dok se verzije u boji očekuju za nekoliko godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: