lifestyle
0

Egipćani se rađaju svake 23 sekunde

Sarajevo-x.com
Glavni grad Egipta Kairo, ima 18 miliona stanovnika. Prema statističkim podacima populacija Egipta porasla je za 20 posto u posljednjih deset godina, a dvostruko se povećala u zadnjih trideset godina.

Ukupna populacija, uključujući i one državljane koji žive izvan granica Egipta, dosegla je broj od 76 miliona stanovnika. Istraživanja pokazuju da se svake 23 sekunde u Egiptu rodi jedna beba.

Broj stanovnika u Kairu porastao je na 18 miliona iako brojanja pokazuju da nema toliko migracija kao prije deset godina. Popis stanovništa iz 1882. godine rezultirao je sa 6,7 miliona stanovnika.

Iako je skoro jedna trećina popisanog stanovništva mlađa od 15 godina, uobičajna porodica smanjila je broj članova sa 4,65 na 4,18 članova u 2006. godini.

"Ovo opadanje pokazuje da roditelji ne žele imati mnogo djece kako bi svojoj rođenoj djeci mogli pružiti bolji životni standard", rekao je Gen Abu Bakr al-Gendi iz egipatskog Centra za statistiku.

Prema popisu, broj imigranata iznosi četiri miliona, a postotak nepismenih Egipćana smanjio se sa 39 posto na 29 posto. Istraživanja su utvrdila da se u Egiptu u protekloj godini sklopilo 500.000 brakova dok je broj razvoda bio znatno manji, naime 60.000.

Većina Egipćana ima pristup čistoj vodi i električnoj energiji, a samo 50 posto njih ima uredan sistem kanalizacije. Vlada nije popisala broj katolika u Egiptu. Većina njih tvrdi da se svakodnevno bore protiv diskriminacije dok vlada odbacuje njihove tvrdnje.