Birmingham
44

Dvospratni autobus bit će pretvoren u pokretno utočište za beskućnike

Klix.ba
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Dvospratni autobus kojem su neki dijelovi oštećeni bit će pretvoren u utočište za beskućnike koji spavaju na ulicama Birminghama. Ovo vozilo je donirala kompanija National Express nakon 19 godina vožnje.

Vozit će centralnim dijelom Birminghama kako bi pomogli beskućnicima i riješili taj dugogodišnji problem, a trenutno se nalazi u Stratfordu, a u njegovu obnovu bit će uloženo 50.000 funti skupljenih od donacija.

U vozilu se nalazi 75 sjedišta koji će biti izmješteni i na njihovim mjestima će se nalaziti kreveti za devet osoba. Također, na raspolaganju će biti i kuhinja, trpezarija, toalet i dnevni boravak.

Projekt je pokrenula jedna humanitarna organizacija iz Birminghama koje je navela da im je povod za realizaciju bio veliki broj beskućnika koji spavaju na ulicama ovog engleskog grada.

"Zbog toga smo odlučili 'udomiti' ovo vozilo i zamišljeno je da se ono kreće i pri tome obilaze sve lokacije na kojima je moguće da budu beskućnici, te ćemo ih na taj način smještati u njega. U Birminghamu postoji mnogo servisnih centara koji pomažu ovoj populaciji, međutim, njihov broj je svake godine sve veći tako da nema dovoljno kapaciteta. Uskoro će se započeti sa renoviranjem autobusa", kazali su iz ove humanitarne organizacije.

Renovirranje bi trebalo trajati oko šest sedmica, a nakon toga, dvospratni autobus će biti pretvoren u utočište za beskućnike i bit će spreman za ulice Birminghama.

Iz kompanije National Express su naveli kako su sa zadovoljstvom poklonili ovaj autobus jer je riječ o humanom cilju ovog projekta.

"Ovo vozilo je dugo godina lojalno služilo građanima Birminghama, a sad mu je na neki način darovan 'novi život' kao i svim ljudima kojima će također dugo godina koristiti", dodali su iz National Expressa.