U nedjelju
30

Promo / Dvanaesti po redu Sarajevo Sberbank polumaraton bilježi rekordan broj učesnika

U nedjelju, 16. septembra održat će se dvanaesto izdanje Sarajevo Sberbank polumaratona, krune sarajevskog Olimpija Run Festa, koji će okupiti i do 3.000 učesnika te ujedno biti domaćin Balkanskog prvenstva u trčanju

Sarajevo Sberbank polumaraton, trka od 21,1 km kroz najljepše dijelove grada Sarajeva održat će se u nedjelju, 16. septembra, sa početkom u 9:00 sati ispred BBI centra. Uz kratku i zabavnu trku ili šetnju građana od 4 kilometara, Novo Nordisk Fun Run te treći po redu G-Drive štafetni polumaraton, koje će startati u isto vrijeme kada i polumaraton očekuje se ukupno 3.000 učesnika iz preko 30 zemalja. Ovogodišnje izdanje ove popularne trke će ujedno biti i domaćin prestižnog Balkanskog prvenstva u trčanju te će ugostiti i veliki broj elitnih trkača iz regije. Tokom trajanja polumaratona, 16. septembra u periodu od 8:00 do 12:00 sati saobraćaj duž trase polumaratona će biti parcijalno obustavljen. Mapa trase trke dostupna je ovdje.

Velika atrakcija i u ovoj godini će biti polaznici iz Škole trčanja "Klix" Sarajevo kojih će preko 100 nakon šestomjesečnih priprema startovati na polumaratonu, a neki od njih osvojit će i svoje prve polumaratonske medalje.

Prijave za Novo Nordisk Fun Run su i dalje otvorene te iz Udruženja Marathon Sarajevo pozivaju sve građane i građanke da se prijave za ovu kratku i zabavnu trku. Prijave su dostupne putem oficijelne web stranice Udruženja Marathon Sarajevo.

I ove godine Udruženje Marathon Sarajevo promovisat će važnost ekološke osvještenosti i reciklaže ambalažnog otpada među učesnicima manifestacije, podstičući učesnike da otpad od osvježavajućih pića odlože u Ekopakove eko-otoke na okrepnim stanicama.

"Sav prikupljeni ambalažni otpad će se po završetku događaja transportovati na proces dalje obrade i pripreme za reciklažu”, ističu iz kompanije Ekopak.

Za sve trkače Sarajevo Sberbank polumaratona, organizatori su pripremili bogat trkački paket koji će oduševiti sve trkače i trkačice, a koji uključuje sljedeće: startni broj sa čipom za mjerenje vremena, posebno dizajniranu GBT dri-skin majicu, najkvalitetniji izotonočni napitak na svijetu „Powerade“, čokoladicu, sarajevsku „Mrkva super peticu“, pasta party u Food Market restoranu u SCC centru, party prije trke u klubu „Trezor“, after party u klubu „Kutcha“, voćnu Bingo okrepu u finišu, poseban poklon iznenađenja od strane Udruženja Marathon, Dukat Fit proteinski napitak, posebno dizajniranu finišersku medalju, vodu Olimpija, Carlsberg pivo, domaće Kantar sokove na okrepnoj stanici, bonove za popust kod naših partnera te specijalni muzički program duž staze polumaratona.

"Ovako značajan, kvalitetan i društveno odgovoran projekat ne bi bio moguć bez podrške naših vrijednih partnera, kako iz javnog tako i iz privatnog sektora, i zaista svi zaslužuju riječi hvale. Ovom prilikom bih se posebno želio zahvaliti svim partnerima naših aktivnosti među kojima su tu: Sberbank, Coca-Hellenic BH, Novo Nordisk, Gazprom benzinske pumpe, te Kantonalno Ministartvo kulture i sporta, Turistička zajednica Kantona Sarajevo i Grad Sarajevo te naravno svi drugi navedeni ispod. Veliko hvala i svim našim volonterima, navijačima na dan trke kao i drugim službama kao što su policijske snage, hitna pomoć i lokalne i kantonalne vlasti, koji svake godine pomažu da ovaj projekat bude sve bolji i kao rezultat takve podrške svake godine nam se sa osmijehom vraća veliki broj učesnika i turista iz cijelog svijeta", izjavio je Erol Mujanović, direktor Udruženja Marathon Sarajevo.

Projekat su podržali: Sberbank, Olimpija, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Novo Nordisk, Gazprom benzinske pumpe, Bingo, Mercator, Carlsberg, Hyundai, Mrkva, Symphony, Samsung, Grad Sarajevo, Dukat Fit, Sebamed, Muscle Freak, SCC, Biona, Garmin, Posao.ba, Intersport, Poliklinika Al-Tawil, BBI centar, GBT, Courtyard Marriott, Triptih, Vispak, Ministarstvo kulture i sporta FBiH, Food Market, Penny Plus, Penny Marketi, Domaći sokovi „Kantar“, Massimo, Franz Ferdinand, New Event, Ekopak, Fress, Fondacija Mozaik, Ambasada SAD-a u BiH, EU Info Centar, BH Telekom, klub Trezor, Kucha i Johnny.

Posebnu medijsku podršku pružaju portal Klix.ba, radio "Antena" i radio "Mix".