Feng shui
0

Dva je sretan broj u spavaćoj sobi

Sarajevo-x.com
Jedan je zaista najusamljeniji broj, čak i kada je u pitanju namještanje i uređivanje spavaće sobe. Samo jedan noćni ormarić na jedinoj upotrebljivoj strani kreveta simbolizira samoću i može "zabetonirati" vaš status samca, tvrdi Terah Kathryn Collins, autor knjige "The Western Guide to Feng Shui Room by Room". Zato je, ukoliko ste samac, a to ne želite biti, prema feng shui filozofiji preporučljivo da uredite prostor za spavanje kao da je vaš partner ili partnerka već tu.
Spavaća soba koja nije u skladu sa fengh shui filozofijom

Simetrija je ključ svega, zato obavezno postavite noćne ormariće i svjetiljke na obje strane kreveta, a i o o ukrasnim dodacima razmišljajte u množini. Jedan cvijet u vazi simbolizira usamljenost, pa u vazu stavite buket cvijeća i na vidljiva mjesta izložite umjetničke predmete koji simboliziraju ljubav i zajedništvo. Feng shui gurui tvrde kako se tako u spavaćoj sobi kreira "energija para", kao i osjećaj ravnoteže i blagostanja.

Na feng shui "mapi" spavaće sobe, koja se naziva bagua, krajnji desni ugao predstavlja centar ljubavi. Bilo da ste samac ili sretno zaljubljeni na ovom mjestu napravite "hram ljubavi". Drugim riječima, komodu, stol ili policu ukrasite fotografijom vaš i vašeg partnera (ili umjetničkim djelom koje prikazuje neki sretan par), uz nekoliko svijeća, knjigu ljubavne poezije i kutijicu u obliku srca. Raskošna biljka sa zaobljenim, a ne oštrim listovima svakako će doprinijeti vašoj unutrašnjoj ravnoteži i spokoju. Čak su i plastične biljke dobrodošle, ali se osušene ili "bolesne" biljke moraju odmah ukloniti.

Spavaća soba koja je u skladu sa fengh shui filozofijom

Još jedna nedopustiva stvar za sve one, koji vlastitu spavaću sobu žele urediti prema drevnoj kineskoj filozofiji, jesu glomazni bračni kreveti ("king-size" kreveti). Takvi kreveti ne samo da stvaraju ogroman jaz između partnera, već je njihovo dno sačinjeno od dva dijela opruga, pa ta linija na sredini simbolično razdvaja ljubavne partnere i negativno utječe na njihovu bliskost. Ako ni ovo nije doovoljan razlog da vas natjera da se oprostite od svog voljenog kreveta, pokrivanjem opruga crvenom plahtom moći ćete povezati ove dvije odvojene cjeline.