lifestyle
26

Dramatične fotografije koje pokazuju koliko je rasprostranjeno uništavanje zemlje

Klix.ba
Surfanje u vodi punoj smeća. Java, Indonezija, najnaseljeniji otok na svijetu
Globalno zagrijavanje nije jedina stvar zbog koje se svijet treba brinuti. Prenaseljenost, zagađenje, krivolov i rudarstvo također čine veliku štetu kompletnom čovječanstvu. Međutim, razorne efekte digitalnog doba većina ljudi ne primjećuje i nije ih svjesna.

U cilju podizanja svijesti o problemima i prijetnji za život na zemlji, Fondacija za ekologiju i stanovništvo je objavila kolekciju fotografija koje pokazuju rasprostranjeno uništavanje zemljišta, zraka i mora.

Dok većina zapadnog svijeta ima regulisan sistem za odlaganje, to nije nužno slučaj u mjestima kao što je otok Java, gdje je lokalno stanovništvo primorano bacati smeće u lokalne rijeke i potoke.

Uz sve veću potražnju drveta za ogrjev, stare šume se pretvaraju u neplodne Jedna od fotografija pokazuje brdo u Vancouveru koje je nakon sječe šume ostalo ogoljeno i pusto.

Prenaseljenost je poseban problem, a dva najgušće naseljena grada su New Delhi i Mexico City. Prema novoj studiji NASA-e, glečer na Antarktiku neće postojati do kraja decenije.

U novoj studiji procjenjuje da će se led raspasti u potpunost prije 2020. godine zahvaljujući toplim ljetima koja su smanjila glečer od 4.445 kvadratnih kilometara 1995. godine do današnjih 618 kvadratnih kilometara.

Predstavnici Ujedinjenih nacija će se u decembru ove godine sastati u Parizu u pokušaju da pronađu načine za ograničenja na zagađenje zraka.