lifestyle
0

Doručkom do vitkije linije

VOA/Sarajevo-X
Djevojčice koje redovito doručkuju, posebno one koje uživaju u žitnim pahuljicama, vitkije su od onih koje preskaču jutarnji obrok, pokazuje jedna studija koja je pratila 2400 djevojčica tokom deset godina.

Jedenje ikakvog doručka rezultiralo je kod djevojčica manjim indeksom tjelesne mase, uobičajenim mjerilom debljine, nego kod njihovih vršnjakinja koje nisu uopšte doručkovale. Indeks tjelesne mase bio je još niži kod djevojčica koje su jele žitne pahuljice, pokazalo je istraživanje koje je proveo Institut za medicinska istraživanja Marylanda.

Vlaknasti sastojci u žitnim pahuljicama, kao i zdravija druga hrana koja obično prati te pahuljice, poput mlijeka i soka naranđe, najvjerojatnije su zaslužni za niži indeks tjelesne mase, izjavio je voditelj istraživanja Bruce Barton.

U Sjedinjenim Državama, gotovo svaka treća djevojčica adolescentne dobi je predebela, pokazuju zdravstvene statistike. Istraživanje je pokazalo da s dobi opada redovmo konzumiranje doručka, a zamjenjuje ga sve više jedenje masnije hrane tokom dana.

Studija je pratila 2379 djevojčica u Kaliforniji, Ohiou i Marylandu, od njihove devete do 19. godine života. Rezultati su objavljeni u septembarskom broju časopisa "Journal of the American Dietetic Association".