Jedini s Balkana
25

Doktori Amela i Reuf Karabeg na globalnoj konferenciji hirurgije i anestezije u Dubaiju

Klix.ba
Prim.dr. Amela Karabeg i prof.dr. Reuf Karabeg
Prim.dr. Amela Karabeg i prof.dr. Reuf Karabeg
Globalna konferencija hirurgije i anestezije održava se ovih dana u Dubaiju, a jedini predstavnici s Balkana koji prisustvuju su prof.dr. Reuf Karabeg i prim.dr. Amela Karabeg.

Na kongres je pozvano 36 predavača iz cijelog svijeta kao što su Sjedinjene Američke države, Australija, Kanada, Indija, Južna Koreja, Velika Britanija, Belgija, Njemačka, Poljska, Italija, Grčka, Irska te zemlje domaćina UAE. Trodnevni kongres ima za cilj prikazivanje najnovijih postignuća u anesteziološkim i hirurškim istraživanjima.

Svako od pozvanih predavača ima 20 minuta da prezentira svoja dostignuća iz oblasti kojom se bavi. Profesor Karabeg je imao predavanje iz oblasti hirurgije dojki. Najnovija metoda koja je razvijena u Poliklinici Karabeg i objavljena u referentnom indeksiranom medicinskom časopisu i dalje izaziva veliki fokus zbog svoje inovativnosti za bolje rezultate u estetskoj i rekonstruktivnoj hirurgiji simbola ženstvenosti, atraktivnosti, materinstva-dojke.

"Zaista je prelijepo i, prije svega, korisno biti ovdje. Kao opšti hirurg i estetski hirurg te predavač studentima, imam priliku u svakodnevnoj praksi primijeniti, a i njima prenijeti najnovija dostignuća iz hirugije rascjepa nepca i usne, karcinoma GIT trakta, dječije hirurgije, robotske hirurgije iz više oblasti, minimalno invazivnih procedura, Da Vinci robotske vaskularne hirurgije, transfuzije krvi, povreda i preloma, karcinoma dojki, onkologije, rizika i komplikacija i rješavanja istih u hirurgiji, replantacija-prišivanja traumatski amputiranih dijelova tijela, novosti iz anestezije, protokole liječenja raznih procedura, zdravstvene njege i drugih stvar", rekao je prof.dr. Reuf Karabeg.

"Svaki kongres je prilika za naučiti, ali i dati znanje. Sretna sam zbog toga što ne samo da uzimamo nego i dajemo znanje. Imamo šta ponijeti kući i onima koje interesira kazati novosti. Bitno je da se zastava BiH 'zavijorila' na ovako značajnom skupu", rekla je prim.dr Amela Karabeg.

Na kongresu u Dubaiju najavljen je i kongres koji organizuje Udruženje plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga u BiH s kolegama iz Slovenije, Hrvatske i Srbije u aprilu 2020. godine u Mostaru.