lifestyle
42

Dojenje i majčino mlijeko povezani s većim IQ-om

Klix.ba
Istraživači iz Brazila radili su dugogodišnju studiju koja je otkrila povezanost dojenja i inteligencije.

Tokom izrade studije praćeno je 3.500 beba u svim fazama života i otkriveno je da su oni koji su dojili imali bolji rezultat na testu IQ kada su odrasli. Eksperti kažu da ovi rezultati pokazuju kako bebe trebaju dojiti minimalno šest mjeseci.

Studija je objavljena u The Lancet Global Health magazinu. U njoj su naveli kako postoje razni faktori, osim dojenja, koji mogu utjecati na inteligenciju, iako su naučnici pokušali isključiti faktore poput majčinog obrazovanja, porodičnog dohotka i težine prilikom porođaja.

Dr. Bernardo Lessa Horta sa Federal University of Pelotas u Brazilu, kazao je da njegova studija nudi jedinstven pogled jer je među populacijom koja je analizirana uključena srednja klasa u kojoj je dojenje bilo rasprostranjeno, kao i bogati koji to nisu praktikovali.

Neke od beba su dojene manje od mjesec dana, a druge više od godinu dana. Oni koji su kao bebe dojeni duže, imali su veći broj bodova na testovima inteligencije kada su odrasli. Također, zarađuju više i obrazovaniji su.

Dr. Horta vjeruje da majčino mlijeko može doprinijeti inteligenciji jer je dobar izvor zasićenih masnih kiselina koje su esencijalne za razvoj mozga. No, eksperti kažu da studija to ne može potvrditi, te da je potrebno istražiti više o mogućoj vezi između dojenja i inteligencije.

Ipak, ističu kako upravo majčino mlijeko doprinosi cjelokupnom zdravlju djeteta, te preporučuju dojenje.