Nova lokacija
24

Dogs Trust: U Semizovcu svečano otvorena Škola za pse

Klix.ba
Predstavništvo Fondacije Dogs Trust u BiH u četvrtak je upriličilo svečano otvorenje unaprijeđene Škole za pse u četvrtak na svojoj novoj lokaciji u Semizovcu.

Prvobitno otvorena u martu 2016. godine, Škola se početkom ove godine preselila na novu, mnogo pristupačniju lokaciju u Semizovcu, odmah iza Energopetrol pumpe, što je svega 15-ak minuta vožnje od centra Sarajeva i oko pola sata vožnje od Zenice. Nova lokacija ima zatvorene i otvorene terene za obuku i tri stručna instruktora, što znatno povećava kapacitet Škole.

Medijima su se obratili Izvršni direktor Fondacije, Adrian Burder i Šef Predstavništva u BiH, Anel Bećirović, dok su događaju prisustvovala još dva važna gosta iz Londona, članovi Upravnog odbora Fondacije Dogs Trust, Philip White i Veronica Carbone.

Škola je svečano otvorena u prisustvu brojnih vlasnika pasa, prijatelja i partnera Predstavništva, a vrpcu je presjekla Elly, pas jednog od instruktora. Upriličen je i pokazni dio u kojem su “učenici” Škole za pse sa svojim vlasnicima pokazali sve što su u tokom obuke naučili.

Paralelno sa programom, održana je i mini radionica za djecu iz obližnje Osnovne škole “Porodice ef. Ramić”, a pridružila im se i grupa učenika iz Osnovne Škole “Vladislav Skarić”, pa su djeca u odvojenom, zagrađenom dijelu pratila ceremoniju otvaranja i pokazni dio, i istovremeno na zabavan način učila o potrebama, sigurnosti u kontaktu s psima, te odgovornom vlasništvu pasa.

Obuka pasa uz obaveznu edukaciju vlasnika koju u potpunosti finansira Fondacija Dogs Trust radi po principima pozitivne motivacije a bazirana je na naučnom istraživanju stručnjaka za ponašanje pasa. Obuka u ovoj Školi za pse se provodi po jednako visokim standardima kao i 23 lokacije Dogs Trust Škole za pse u Velikoj Britaniji.