lifestyle
0

Dočekajte goste u čistom domu

Sarajevo-x.com
Vaši prijatelji su upravo nazvali i rekli vam kako su se "slučajno" našli u blizini vašeg doma, te žele svratiti. Dok držite slušalicu u ruci gledate oko sebe i razmišljate kako ćete "uljuditi" vlastiti dom u tih desetak minuta, koliko im treba da pokucaju na vaša vrata. Vrlo jednostavno! Krenite od samog početka uz nekoliko korisnih savjeta koji slijede u nastavku.

Kontrola kućnih mirisa

Pošpricajte vaš omiljeni osvježivač zraka kako biste uklonili sve neprivlačne i neugodne mirise. Posebnu pažnju treba obratiti na područja gdje odlažete smeće. Pojačajte klimu, ventilator ili jednostavno otvrite širom sve prozore kako bi osvježili sve prostorije. Ubacite nešto slatko i ukusno u rernu. Neke domaćice uvijek u zamrzivaču imaju barem paket gotovih pogačica sa džemom ili čokoladom, koje treba samo ispeći. Ne samo d aće vaš dom fantastično mirisati, već ćete imati i pravu poslasticu za goste.

Kontrola nereda

Ništa ne može vaš dom učiniti još prljavijim i haotičnijim od gomila i gomila nabacanih stvari po podu i svim čoškovima. Uzmite košaru za veš ili običnu vreću i u nju ubacujte sve što vam se nađe pod ruku. Kada ste završili sa skupljanjem razbacanih stvari, "sakrijte" negdje košaru ili vreću. Kada gosti konačno odu, možete početi razmišljati o tome da sve stvari vratite na svoje mjesto, jer to će sigurno potrajati.

Osvježite se

Stanite ispred čistog ogledala u kupatilu i dobro se pregledajte.Činjenica je da će vaši gosti najviše gledati upravo vas, a ne sve vrijeme razgledati vaš dom. Ako je potrebno, promijenite odjeću, počešljajte se i pošricajte se malo dezodoransom.

Dnevna soba

Prostorija gdje ćete se i najviše družiti s gostima, zahtijeva vašu najveću pažnju. Budući da ste već sredili nered i osvježili sve prostorije, sada se morate fokusirati na čišćenje površina, tj. brisanje prašine s namještaja. Morate biti iznimno brzi i ukloniti nepotrebne stvari sa komode, stola i slično. Ne bi bilo loše da brzinski usisate dnevnu sobu.

Kupatilo

Uzmite krpu za čišćenje, pošpricajte je s adekvatnim sredstvom za čišćenje i što brže izribajte sve vidljive površine u kupatilu, a naročito ogledalo. Vodite računa da imate dovoljno sapuna za ruke, čist ručnik i da je toalet papir na svom mjestu.

Hodnik

Prva stvar koju će vaši gosti vidjeti jeste vaš ulazni hodnik. Zato raščistite svu razbacanu odjeću i nepotrebne stvari, te obrišite pod.

Posuđe

Ako imate još nekoliko minuta za spremanje, obavezno ubacite svo prljavo posuđe u mašinu za pranje posuđa ili ih zalijte toplom vodom i uredno poredajte u sudoper. Nemojte zaboraviti čistom krpom preći i preko kuhinjskih površina.

Ako ste sve ovo gore navedeno uredno obavili, a vaši gosti još nisu stigli, svakako nastavite sa sitnim uljepšavanjima, sve dok oni ne dođu. Fokusirajte se samo na one prostorije koje će vaši gosti imati priliku vidjeti.