lifestyle
0

Djevičanski porođaj komodo zmaja

Sarajevo-x.com
AP
AP
Flora, trudni komodo zmaj koji živi u britanskom zoološkom vrtu, očekuje osam beba. Naučnici Florin porođaj nazivaju „božično djevičanski porađaj“.

Flora se nikada nije parila, niti čak nalazila zajedno u prostoru sa mužjakom zmaja, a sama je oplodila svoja jaja, u procesu koji završava partenogenezom ili djevičanskim rađanjem.

Drugi gušteri su sposobni za ovo, ali naučnici donedavno nisu otkrili da je takav slučaj i kod komodo zmajeva.

''Niko ovo nije očekivao. Imate ženku zmaja koja je sama. Ona proizvodi jaja, i ispostavlja se da su ta jaja oplođena. To je moć prirode koja sama pronalazi način za repordukciju.'', izjavio je Kevin Buley iz zoološkog vrta u Chesteru u Engleskoj.

On je izjavio da se očekuje izlijeganje jaja oko Božića. Testovi provedeni na embrionima Flore, njene sestre i drugih zmajeva su potvrdili da se komodo zmajevi mogu reproducirati pomoću samo-oplodnje.

''Ovi genetički testovi su apsolutno dokazali da je Flora i majka i otac ovih embriona. To nas je veoma iznenadilo, jer partenogeneza nikada nije zabilježena kod ovako velikih vrsta'', izjavio je Buley.

Naučnici, koji su svoje otkriće objavili u naučnom magazinu „Nature“, izjavili su da će sada moći lakše objasniti kako reptili koloniziraju nova područja. Na primjer, ženka zmaja bi mogla otplivati do nekog ostrva i sama osnovati koloniju.

Vezani članci