{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Djeca razvedenih roditelja imaju veći rizik da obole do raka ili srčanih bolesti

13.7.2013. u 17:58
1
6
Djeca razvedenih roditelja imaju veći rizik da obole do raka ili srčanih bolesti
1
Djeca razvedenih roditelja imaju veći rizik da obole do raka ili srčanih bolesti
Djeca razvedenih roditelja imaju veći rizik da obole od raka ili srčanih oboljenja, tvrdi se u novom istraživanju.
"Srušen" dom u djetinjstvu povezan je s povećanjem upala u zrelijoj dobi koje mogu dovesti do oboljevanja od srčanih bolesti, raka ili dijabetesa.

Djeca čiji se roditelji rastanu prije 16. godine, bez obzira na to da li su bili u braku ili ne, imaju 16 posto više nivoa C-reaktivnog proteina (CRP) u 44. godini.

CRP u krvi povećava mogućnost upala u tijelu.

Studija je bazirana na ispitivanju 7.462 osobe rođene 1958. godine koje je National Child Development Study Velike Britanije pratio od rođenja.

Istraživači s Univerisity College London otkrili su da oni s razvedenim roditeljima imaju manja primanja jer su uglavnom imali niže kvalifikacije. Oni vjeruju da je zbog toga i povećan broj upala kod ovih ljudi.

"Naša studija ne želi poručiti da sam čin razvoda utječe na obolijevanje djece u odrasloj dobi. Bitan je odnos i podrška oba roditelja u tom periodu, te obrazovanje ove djece", rekla je epidemiolog Rebecca Lacey.

Prethodne studije otkrile su kako djeca s razvedenim roditeljima imaju lanac reakcija koje ih sputavaju. Oni većinom puše, nisu uspješni u akademskim i socijalnim vještinama i podložniji su bolestima.

Neka od njih budu izbačena iz škola pa se okrenu kriminalu, te imaju veće šanse da i njihovi brakovi okončaju razvodom.

Također, djeca koja su doživjela emotivnu traumu tokom razvoda svojih roditelja imaju veći rizik da dožive moždani udar i umru ranije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: