Udruženje "Generacija"
33

Djeca i Sarajlije treće dobi uz vježbe i igru oblježile dan borbe protiv dijabetesa

Klix.ba
U cilju podrške osobama oboljelih od dijabetesa Udruženje za promociju i unapređenje zdravlja "Generacija" oblilježio je Svjetski dan borbe protiv dijabetesa različitim aktivnostima u kojima je naglasak bio na fizičkoj aktivnosti i pravilnoj ishrani.

U sklopu redovnih aktivnosti, koje su obuhvaćene projektom "Zdrava mladost, sretna starost" općine Novo Sarajevo, kojeg implementira Udruženje "Generacija" upriličeno je terapijsko vježbanje u cilju normalizacije nivoa glukoze na dnevnom nivou, kao i poboljšanje funkcionalne sposobnosti lokomotornog aparata, kao i korekcija deformiteta.

Također upriličena su različita medicinska mjerenja (mjerenje HbA1C-tromjesečnog šećera, holesterol i triglicerida, procjena rizika od KVO, procjena bubrežne funkcije), zatim predavanja usmjerena ka pravilnoj ishrani s posebnim osvrtom na osobe oboljele od dijabetesa, te prezentacija farmaceutskih preparata uz konsultacije.

Redovne aktivnosti obuhvaćene implementacijom ovog projekta obuhvata tri ciljne grupe osobe treće životne dobi, osobe s poteškoćama i teškoćama motoričkih funkcija, te osobe predškolske i školske dobi. S ciljnim grupama redovno se realizuje terapijsko vježbanje za cijeli generacijski niz, te medicinsko savjetovalište za treću životnu dob koje obuhvata redovno mjerenje i kontrolu glukoze, krvnog pritiska i pulsa, holesterola, triglicerida, procjena rizika od nastanka KVO, procjena bubrežne funkcije, te HbA1C.

Implementacijom projekta pod nazivom "Zdrava mladost sretna starost" će doprinijeti zvaničnoj strategiji Integralnom razvoju Općine Novo Sarajevo, čime će skrenuti pažnja na unapređenje zdravlja i prevenciju bolesti osoba treće životne dobi i djece predškolskog uzrasta te i osobama sa teškoćama i poteškoćama u motoričkim funkcijama. Provođenjem posebnih i prilagođenih zdravstveno-socijalnih programa,treninga i edukacija će se u značajnoj mjeri unaprijediti zdravstveno stanje ciljnih grupa.

Zdravstveno-socijalni program za osobe treće živonte dobi će obuhvatiti program terapijskog vježbanja, fizikalnu terapiju, medicinsko savjetovalište, radionice u oblasti zdrave ishrane i drugih relevantnih tema, te organizaciju i realizaciju zdravlja u prirodi. Implementacijom navedenih aktivnosti će se u značajnoj mjeri unaprijediti funkcionalna sposobnost, prehrambene navike, te socijalna uključenost osoba treće životne dobi u društvo. Navedene aktivnosti će biti implementirane u sportskoj dvorani Novo Sarajevo, te fizoterapijske procedure u Centru za promociju i unapređenje zdravlja.

Zdravstveni program za djecu predškolskog uzrast, u saradnji s vrtićem "Mašnica" na područiju Općine Novo Sarajevo će obuhvata poseban set vježbi koje će se biti izvedene na djeci prilagođen način, te realizaciju radionica o zdravoj ishrani. Uključenjem roditelja u pomenute programe će se nastojati povećati njihova uključenost, kao izuzetno bitnih aktera, u prevenciji i liječenju pretilosti, različitih oblika deformiteta kičmenog stuba kod djece predškolskog i školskog uzrasta.

Zdravstveni program s osobama s poteškoćama i teškoćama motoričkih funkcija obuhvata poseban set vježbi za postizanje boljih motoričkih funkcija kao i poboljšanje funkcionalne sposobnosti lokomotornog aparata.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u svijetu je oko 180 miliona ljudi oboljelo od šećerne bolesti (dijabetesa). Ukoliko se ne poduzmu značajni koraci prvenstveno u prevenciji, a potom i liječenju, te sprečavanju komplikacija dijabetesa, procjenjuje se da će se taj broj udvostručiti do 2030.