Divovska kornjača spasila svoju vrstu od izumiranja: Diego ima 800 potomaka

Divovska kornjača spasila svoju vrstu od izumiranja: Diego ima 800 potomaka
258
Klix.ba
14.1.2020. u 20:41
25
komentara
258

dijeljenja
Divovska kornjača spasila svoju vrstu od izumiranja: Diego ima 800 potomaka Ilustracija: Shutterstock
Diego, kornjača s Galapagosa stara 100 godina, glavna je zvijezda programa za spašavanje divovskih kornjači od izumiranja
Diego, stogodišnja golema kornjača, čiji je legendarni libido zaslužan za spašavanje ove vrste od izumiranja, sada će biti vraćen u divljinu, na jedno od otoka Galapagosa.

Diego je bio jedan od 14 mužjaka koji su izabrani sudjelovati u programu kontroliranog razmnožavanja ove posebne vrste kornjača, a koji se odvijao na otoku Santa Cruz.

Program spašavanja započet je šezdesetih godina dvadesetog stoljeća, a od tada je rođeno više od  2.000 divovskih kornjača.

Za ovoliki broj potomaka najviše je zaslužan Diego. Stogodišnja kornjača otac je stotine malih kornjača, zapravo oko 800 prema nekim procjenama.


Program je sada završen, a Diego će se u martu vratiti na rodni otok Española, saopćila je služba nacionalnih parkova Galapagos (PNG). On će se pridružiti populaciji od 1.800 divovskih kornjača koje su vraćene na rodni otok.

Služba parka vjeruje da je Diega s Galapagosa donijela znanstvena ekspedicija prije 80 godina, navodi BBC.


Prije 50 godina na Españoli su ostala samo dva mužjaka i 12 ženki. Da bi spasio svoju vrstu, Diego je dovezen iz kalifornijskoga zoološkog vrta San Diego.

Trenutno se nalazi u karantenu, nakon čega će se pobjedonosno vratiti na svoj rodni otok Española, koji se smatra jednim od najstarijih dijelova Galapagosa.
Prijavi grešku


Komentari (25)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...