|

Deset stvari koje možete raditi kod kuće tokom izolacije, a da ne gledate serije

Deset stvari koje možete raditi kod kuće tokom izolacije, a da ne gledate serije
11
D
DP
26.3.2020. u 13:17
6
komentara
11

dijeljenja
Deset stvari koje možete raditi kod kuće tokom izolacije, a da ne gledate serije Foto: Pexels.com
Ako radite kod kuće i po cijeli dan ste za kompjuterom, evo nekoliko prijedloga kako se zabaviti, a da izbjegnete gledanje u ekran.
Zbog pandemije koronavirusa, mnogi rade od kuće, školski se satovi prate na daljinu, restorani su zatvoreni, osim za dostavu, a otkazani su svi događaji. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje društveno distanciranje, interakcije s drugima su nam ograničene pa mnogi vrijeme provode gledajući sve serije i filmove koje su propustili u posljednjem desetljeću.

Iako nema ništa loše u tome što kvalitetno provodite vrijeme ispred ekrana, evo još 10 aktivnosti koje biste mogli napraviti, a koje ne podrazumijevaju sjedenje na kauču cijeli dan, piše People.

Za početak, vježbajte da se brinete o sebi

Svijet je trenutno malo lud. Ako osjećate pritisak da popunite svoje slobodno vrijeme, nemojte! Umjesto toga, udahnite, opustite se i više se brinite o sebi. To ne znači samo da stavite masku ili da uživate u kadi, iako, ako se zbog toga osjećate dobro, svakako to napravite. To znači da se odmorite od interneta, meditirate, kuhate ili čak zakažite termin za online terapiju.

Kreirajte svoju društvenu igru

Svakako, mogli biste igrati Monopoly ili Scrabble, ali stvaranje potpuno nove igre za vas i vaše ukućane nije samo zabava, već vam daje i priliku da se međusobno povežete putem skupa pravila koja ćete samo vi znati i razumjeti.

Slažite slagalice ili rješavajte unakrsne riječi

Tražite samoću? Ako volite slagalice, počnite slagati neku kojoj ćete se moći vratiti u satovima odmora. Slaganje slagalica ima prednosti jer vam daje osjećaj da ste nešto postigli, a i drži vas dalje od telefona tokom cijelog dana. Ako volite digitalne slagalice, lako ćete naći neku od aplikacija na internetu, uz koje će vam brže proći vrijeme. Unakrsne riječi ili neka druga enigmatika također će okupirati vaše vrijeme i izoštriti vam um.

Organizirajte lov na blago

Ako imate cimere, djecu, brojnu porodicu, podijelite se u ekipe i zabavite se igrom koju ste sigurno zaboravili, a vrlo je uzbudljiva i razvija timski duh. Ako mislite da je to prelako i previše djetinjasto, smislite komplikovane zagonetke i prepreke da otežate pronalaženje blaga.

Posvetite se novom hobiju

Sada je vrijeme da naučite vještine za koje nikada ranije niste imali vremena. Ne budite pod pritiskom da morate napisati savršen roman, samo radite stvari koje će vas usrećiti i potrajati vam neko vrijeme. Naučite nekoliko akorda na gitari. Bavite se pletenjem ili heklanjem. Slikajte ili crtajte uz tutorijale s interneta.

Trenirajte

Društveno distanciranje znači da nema odlazaka u teretanu ili na časove fitnessa. Kako fizičko i mentalno zdravlje idu ruku pod ruku, pobrinite se da se ne udebljate. Online satovi joge savršen su način da se krećete i umirite svoj um. Na YouTubu ima mnogo brzih, učinkovitih vježbi koje možete isprobati, a tu su i aplikacije za vježbanje. Ne treba vam cijela teretana da biste vježbali. Izaberite program koji se radi bez opreme, na malo prostora, pustite omiljenu muziku i dobro se oznojite.

Sredite svoje stvari

Raščistite ormare, ladice, police, frižider... Sigurno postoji mnogo stvari koje vam više ne trebaju, a niste ih do sada bacili iz samo vama poznatog razloga. Odvojite vrijeme da očistite svoj prostor i bit ćete manje anksiozni.

Napravite virtuelnu čitaonicu

Organizujte klub ljubitelja knjige sa svojim prijateljima na internetu. Pročitajte svi istu knjigu i razgovarajte o njoj. Uz razgovor možete pijuckati vino i malo razgovarati, a iznenadit ćete se kako ljudi različito doživljavaju isto štivo.

Naučite novi jezik

Putovanja u strane zemlje bit će ograničena neko vrijeme, ali vas niko ne može spriječiti da upoznajete različite kulture i učite o njima. Odvojite malo vremena svakog dana da naučite neki novi jezik ili usavršite neki koji već znate. Potražite neku aplikaciju za učenje jezika i počnite.

Otkrijte TikTok

Ako do sada niste koristili TikTok, vrijeme je da počnete. Izrada videozapisa u ovoj aplikaciji pruža vam priliku da budete kreativni i duhoviti, kao i da se bavite nekom fizičkom aktivnošću učeći beskrajni broj TikTok plesova. Zabavit ćete se sigurno.

Ostanite kod kuće i ostanite zdravi.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...