{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Deset "najprljavijih" namirnica

S
15.2.2006. u 13:14
0
0
Deset "najprljavijih" namirnica
0
Deset "najprljavijih" namirnica
Časopis Men's Health ustanovio je 10 "najprljavijih" namirnica - od loših hamburgera do opasne zdrave hrane.
Slijedi 10 "najprljavijih":

1. Piletina
U jednom istraživanju, otkriveno je da je više od 40 posto uzoraka piletine bilo zaraženo bakterijama koje su štetne po zdravlje, uključujući Esherihiju Coli.

2. Mljevena govedina
Jednostavno zbog načina obrade mljevene govedine ona ima potencijal da bude puna E.coli i drugih bakterija.

3. Mljevena ćuretina
Jedno od četiri pakovanja mljevene ćuretine imaju bakterije. Ovo postaje sve veći problem jer sve sve više ljudi zamjenjuje mljevenu govedinu ćuretinom jer smatra da je to zdravija alternativa.

4. Kamenice
Čuvajte se sirovih kamenica. Mnogo ih ima ne smao bakterije, već i Norovirus.

5. Jaja
Jaje se povezuje sa više od 600 000 slučajeva trovanja hranom svake godine i vipe od 300 smrtnih slučajeva. Kuhajte jaja što više i nikad ih ne jedite sirova.

6. Dinja
Kora dinje često sadrži opasne bakterije koje je teško saprati. Ukoliko nožem prerežete kroz koru bakterije mogu preći na voće.

7. Breskve
Ovo omiljeno ljetno voće opasno je jer sa kore breskve teško saprati sve pesticide

8. Pakovana salata
Pakovana salata pojavila se kao jedna od praktičnijih stvari protekle decenije, ali može biti i jedan od najvećih izvora trovanja hranom budući da je njen sadržaj često kontaminiran bakterijom E. coli.

9. Suhomesnati proizvodi
Vama to izgleda kao ukusna ćuretina, ali ona može sadržavati opasnu bakteriju Listeriu, koja je posebno rizična za novorođenčad i starije osobe. Listeria se može proširiti rezačem za suhomesnate proizvode u samoposlugama, pa čak se razviti i u frižideru. Šta možete poduzeti? Stručnjaci vam savjetuju da prebacite shuomesnati proizvod u novo pakovanje kad stignete kući i da kupujete količine dovoljne za smao jednu sedmicu.

10. Mladi luk
Ukoliko mladi luk ostane nekuhan, možete postati mjesto za potencijalni razvoj bakterija. Posebno se povezuje za slučajeve Hepatitisa-A.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: