lifestyle
0

Deset "najprljavijih" namirnica

Sarajevo-x.com
Časopis Men's Health ustanovio je 10 "najprljavijih" namirnica - od loših hamburgera do opasne zdrave hrane.

Slijedi 10 "najprljavijih":

  1. Piletina U jednom istraživanju, otkriveno je da je više od 40 posto uzoraka piletine bilo zaraženo bakterijama koje su štetne po zdravlje, uključujući Esherihiju Coli.

  2. Mljevena govedina Jednostavno zbog načina obrade mljevene govedine ona ima potencijal da bude puna E.coli i drugih bakterija.

  3. Mljevena ćuretina Jedno od četiri pakovanja mljevene ćuretine imaju bakterije. Ovo postaje sve veći problem jer sve sve više ljudi zamjenjuje mljevenu govedinu ćuretinom jer smatra da je to zdravija alternativa.

  4. Kamenice

Čuvajte se sirovih kamenica. Mnogo ih ima ne smao bakterije, već i Norovirus.

  1. Jaja Jaje se povezuje sa više od 600 000 slučajeva trovanja hranom svake godine i vipe od 300 smrtnih slučajeva. Kuhajte jaja što više i nikad ih ne jedite sirova.

  2. Dinja Kora dinje često sadrži opasne bakterije koje je teško saprati. Ukoliko nožem prerežete kroz koru bakterije mogu preći na voće.

  3. Breskve Ovo omiljeno ljetno voće opasno je jer sa kore breskve teško saprati sve pesticide

  1. Pakovana salata Pakovana salata pojavila se kao jedna od praktičnijih stvari protekle decenije, ali može biti i jedan od najvećih izvora trovanja hranom budući da je njen sadržaj često kontaminiran bakterijom E. coli.

  2. Suhomesnati proizvodi Vama to izgleda kao ukusna ćuretina, ali ona može sadržavati opasnu bakteriju Listeriu, koja je posebno rizična za novorođenčad i starije osobe. Listeria se može proširiti rezačem za suhomesnate proizvode u samoposlugama, pa čak se razviti i u frižideru. Šta možete poduzeti? Stručnjaci vam savjetuju da prebacite shuomesnati proizvod u novo pakovanje kad stignete kući i da kupujete količine dovoljne za smao jednu sedmicu.

  3. Mladi luk Ukoliko mladi luk ostane nekuhan, možete postati mjesto za potencijalni razvoj bakterija. Posebno se povezuje za slučajeve Hepatitisa-A.