lifestyle
0

Deset čudnih činjenica o Einsteinu

Sarajevo-x.com
Albert sa suprugom Elsom
Albert sa suprugom Elsom
Mislite da znate sve o Einsteinu? Da li ste znali da je duhom odsutni genije koji nam je podario teoriju relativiteta, kada je dolazio na svijet, imao tako veliku glavu da je njegova majka mislila da je deformisan? Ili da je imao dijete prije nego se oženio?

1. Einstein je bio debela beba sa velikom glavom

Kada se Albertova majka, Pauline Einstein porađala, mislila je da je Einsteinova glava tako velika i izobličena da je bila sigurna da je deformisan. Kada ga je po prvi put ugledala baka, stalno je ponavljala da je predebeo. No, uprkos svim strahovima porodice, Albert se razvijao normalno osim što se činilo da je malo spor.

2. Einstein je imao govornu manu kao dijete

Kao dijete, Albert je rijetko pričao. Kada je to i činio, njegov govor bio je spor i otežan pa su njegovi roditelji mislili da je retardiran. Njegova mana trajala je do devete godine njegovog života. Historičar Otto Neugebauer ispričao je da je Albert kasno počeo ispravno govoriti te da su njegovi roditelji bili jako zabrinuti. "Jedne noći je za večerom prekinuo svoju šutnju rekavši: "Supa je pretopla", roditelji su mu bili presretni pa su ga pitali zašto ranije nije govorio, a Albert je uzvratio da je do tada sve bilo uredu", rekao je Neugebauer.

3. Eistein je bio zadivljen kompasom

Kada je imao pet godina Albert je ležao bolestan u krevetu. Ne bi li ga oraspoložio, otac mu je pokazao kompas. Bio je zadivljen kako igle u kompasu mogu ukazivati na različite pravce i vjerovao je da postoji neka sila koja djeluje na spravu.

4. Einstein je pao na prijemnom ispitu za upis na fakultet

Godine 1895., kada je imao 17 godina, Albert je konkurisao za raniji upis u švicarsku federalnu tehničku školu. Položio je ispit iz matematike, ali je pao na svim ostalim ispitima (historija, jezik, geografija itd.). Godinu kasnije uspio je položiti sve predmete te je tada i počeo studirati.

5. Einstein je imao vanbračno dijete

Lična pisma ovog genija su otkrila da je imao vanbračnu kćerku sa kolegicom iz studentskih dana Milevom Marić, ženom koju je kasnije i oženio. Godine 1902. Mileva je u Novom Sadu rodila kćerku Lieserl koju Einstein nikada nije vidio. Sudbina Albertove kćerke je do danas ostala misterija. Spekuliše se i o mogućoj smrti djevojčice septembra 1903. godine, prouzrokovanoj infekcijom. U pismu koje je Albert pisao Milevi u septembru 1903. godine, posljednji put se spominje Lieserl Einstein-Marić.

6. Einstein se otuđio od prve žene, a onda predložio čudan "ugovor"

U braku su Albert i Mileva imali dvoje djece, Hans Alberta i Eduarda. Zbog svog naučnog uspjeha i čestih putovanja Albert se otuđio od supruge. Poslije niza neuspjelih pokušaja da se spasi brak, Albert je Milevi predložio da žive zajedno pod određenim uslovima: "1. da pereš moj veš, 2. da mi tri puta dnevno donosiš obrok u sobu, 3. da čistiš moju spavaću i radnu sobu i da se ne približavaš mom radnom stolu itd." naveo je Albert u ugovoru.

7. Einstein se nije slagao sa najstarijim sinom

Nakon razvoda, Albertov odnos sa najstarijim sinom postao je zategnutiji. Hans je krivio oca što je napustio Milevu i pošto je osvojio Nobelovu nagradu, zahtijevao je da joj da više novca. Ustvari, Albert se nije slagao sa tim što je Hans oženio stariju Fridu Knecht. Pošto ga sin nije poslušao, Einstein je molio Hansa da barem ne dobija djecu, jer bi to samo otežalo razvod za koji je smatrao da je nemoguće izbjeći.

8. Einstein je bio ženskaroš

Nakon što se razveo od Mileve, Albert je ubrzo oženio svoju rodicu Elsu Lowenthal. Ustvari, prvo je razmišljao o tome da oženi njenu kćerku Ilse, ali je ona odbila. Elsa je znala da Albert ima ljubavne veze sa drugim ženama uključujući i vezu sa njegovom sekretaricom Betty Neumann, ali to joj nije smetalo. U Albertovim ličnim pismima koje je objavio "Hebrew University" u Jeruzalemu, Albert piše o još šest drugih žena sa kojima je imao odnose dok je bio u braku sa Elsom.

9. Einstein, pacifist, urgirao da se napravi atomska bomba

Godine 1939. Einstein je uputio pismo američkom predsjedniku Rooseveltu upozoravajući ga da bi Nacistička Njemačka mogla razviti atomsku bombu te da bi bilo dobro da i Amerikanci razviju jednu.

10. Legenda o Einsteinovom mozgu

Poslije njegove smrti, Einsteinu je otklonjen mozak bez dopuštenja njegove porodice. Patolog Thomas Stoltz Harvey, koji je izvršio autopsiju nad Einsteinom, odnio je njegov mozak kući i držao ga u ćupu. Poslije je dobio otkaz i optužen je zbog krađe organa. Harvey je mnogo godina kasnije, nakon što je dobio dopuštenje Albertovog sina Hansa, počeo da proučava Einsteinov mozak te je slao dijelove raznim naučnicima. Tako je Marian Diamond sa Univerziteta "Barkeley" otkrila da je Einstein, u poređenju sa normalnom osobom imao mnogo više moždanih ćelija.