lifestyle
47

Darwinova knjiga "O porijeklu vrsta" najutjecajnije akademsko štivo svih vremena

Klix.ba
Formulacija teorije evolucije Charlesa Darwina proglašena je najutjecajnijim naučnim djelom svih vremena, ispred publikacija velikana poput Kanta, Platona ili Alberta Einsteina. Djelo "O porijeklu vrsta" nazvano je knjigom koja je promijenila naš način razmišljanja o svemu.

Spisak 20 najutjecajnijih naučnih djela sastavila je grupa naučnika, bibliotekara, izdavača i distributera knjiga u okviru inauguralne Sedmice akademske knjige, koja će se ubuduće održavati u raznim gradovima svijeta.

Na spisku su se nalazila djela poput Orvelove knjige "1984", Marxovog "Komunističkog manifesta" i "Kratke povijesti vremena" britanskog astrofizičara Stephena Hawkinga.

"Darwin je kroz svoje promatranje svijeta otvorio oči mnogima, te zauvijek promijenio način razmišljanja o svemu. Ne samo što se tiče prirode, nego i religije, historije i društva općenito", izjavio je Andrew Prescott, profesor Univerziteta u Glasgowu.

Drugo mjesto najutjecajnijih djela zauzeo je "Komunistički manifest", a Shakespeareova sabrana djela nalaze se na trećem mjestu. Četvrto i peto mjesto zauzimaju Platonova "Država: Knjiga četvrta", te Kantova "Kritika čistog uma".

"Svaki pisac na svijetu teži tome da napiše djelo poput 'O porijeklu vrsta', koje je najveći dokaz o tome zbog čega su naučna djela bitna", zaključili su učesnici Sedmice knjige.