Istraživanje
2.8k

Danska proglašena najboljom zemljom za žene na svijetu

Klix.ba
Kopenhagen
Kopenhagen
Prema godišnjem U.S. News & World izvještaju najbolja zemlja na svijetu za žene je Danska. Lista je zasnovana na anketi u kojoj je sudjelovalo više od 9.000 žena, a u top 10 nalaze se Švedska, Norveška, Holandija, Finska, Kanada, Švicarska, Australija, Novi Zeland i Njemačka.

U Danskoj i žene i muškarci mogu uživati u većinski besplatnoj zdravstvenoj zaštiti i visokom obrazovanju. Osim toga, u Danskoj postoji ženska politička stranka Feministisk Initiativ (ili F!).

Na drugom mjestu je Švedska. Skoro dvije trećine fakultetski obrazovanih ljudi u Švedskoj su žene. Zakoni o porodiljskom odsustvu su fleksibilni, a pravo na porodiljsko imaju i očevi. U Švedskoj postoji i Sekretarijat za rodna pitanja koji radi na obezbjeđenju ravnopravnosti u svim sferama života.

Norveška je zemlja koju često nazivaju utočištem za ravnopravnost spolova, a na ovoj listi zauzela je treće mjesto.

Amsterdam
Amsterdam

Slijedi Holandija koja je kada je riječ o rodnoj ravnopravnosti dugo bila pionir. Politika emancipacije iz 1978. godine osigurala je porodiljsko odsustvo za žene i muškarce, a zdravstvena zaštita, prihodi, mogućnost odlučivanja i učestvovanja u političkom životu isti su za oba spola.

Još jedna skandinavska zemlja koja ženama nudi odlične uslove za život i ravnopravnost je Finska. Za to je prvenstveno zaslužan Zakon o ravnopravnosti muškaraca i žena iz 1987. godine kojim se za žene i muškarce u svim sferama života garantuju identična prava i sprečava diskriminacija.

Šesto mjesto zauzela je Kanada. Kanadski ministar finansija Bill Morneau je za 2018. godinu usvojio plan "Jednakost+rast, jaka srednja klasa" koji ima za cilj podstaći žene i pomoći im da budu ključna radna snaga zemlje.

Švicarska je zemlja u kojoj život generalno uređen pa je razlika u polovima u svakodnevnom životu, ali i na radnom mjestu skoro neprimjetna. Zbog toga je ova zemlja na sedmom mjestu.

Sidnej
Sidnej

Priznavši istospolne brakove Australija je napravila veliki iskorak kada je riječ o ljudskim pravima. Nalazi se na osmom mjestu, a može se pohvaliti i činjenicom da su žene koje žive u Australiji među najdugovečnijim na svijetu.

Novi Zeland je 1893. godine postao prva zemlja na svijetu koja je dozvolila ženama da glasaju na parlamentarnim izborima. Ove godine slave i jubilej, 125 godina prava glasa za žene.

Na desetom mjestu je Njemačka, država na čijem je čelu jedna od najmoćnijih žena svijeta Angela Merkel što je veliki motiv ženama da se uključe u politiku.