lifestyle
74

Danska ne želi više davati plaću unucima kraljevske porodice

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
U Danskoj žele ograničiti finansijska davanja članovima kraljevske porodice, a glasnogovornik vladajuće stranke u toj zemlji kaže da ukoliko se nešto ne promijeni, u narednih nekoliko generacija bit će nekoliko stotina prinčeva i princeza kojima bi trebalo davati godišnju plaću.

Zbog velikih finansijskih izdataka Vlada Danske ozbiljno razmatra opciju da ukine davanje godišnjih plaća unucima danske kraljevske porodice. Danska kraljica Margareta II ima osam unuka, a prijestolonasljednik je princ Frederik.

Ukoliko inicijativa Vlade Danske bude usvojena, troje mlađe braće i sestara princa Christiana i četvero djece kraljicinog drugog sina, princa Joackhima mogli bi izgubiti pogodnosti u kojima su do sada uživali, uključujući i godišnju plaću.

"Jednostavna matematika nam kaže da mora postojati neka vrsta ograničenja. U suprotnom, u nekoliko narednih generacija imat ćemo nekoliko stotina prinčeva i princeza kojima će trebati davati godišnju plaću", kazao je glasnogovornik vladajuće stranke Jakob Elleman-Jensen.

Kritičari dosadašnjeg načina finansiranja kraljevske porodice pozvali su danski parlament da uputi poziv princu Frederiku da svoju plaću dijeli sa ostalim članovima porodice.

Ideja je da država finansira samo prijestolonasljednika, a ostali članovi kraljevske porodice neće biti finansirani iz državnog budžeta.

Iz kraljevske porodice nisu željeli komentarisati predložene mjere.