Izgrađena 1888. godine
121

Da li ste se napili vode sa Čaršijske česme u Tuzli koju su gradili talijanski klesari?

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Čaršijska česma u Tuzli jedan je od prepoznatljivih simbola grada na zrnu soli. Izgrađena je 1888. godine, a talijanski klesari u nju su utkali kamen iz okoline Sarajeva.

U centralnom dijelu Trga žrtava Srebrenice u Tuzli smještena je česma, koja se koristi za vodoopskrbu prolaznika. Napravljena je 1888. godine, a nosi ime po Čaršiji. Jedan je od prepoznatljivih znakova Tuzle, a slovi i za građevinu koja je najčešća tema na gradskim razglednicama uz slane bunare i tuzlansku kozu.

Slijeganje tla u Tuzli naštetilo je i česmi te je ona u jednom trenutku srušena. Zahvaljujući entuzijastima i osobama poput Dragiše Trifkovića, krajem 1980. godina je ponovo vraćena na mjesto gdje je godinama bila. Danas je među naljepšim znakovima Tuzle i bh. arhitekture.

Prije gradnje, donesena je odluka gradskog vijeća koje je prema projektu Behram-begove džamije angažiralo arhitektu Franza Mihanovića. Namjera je bila da projektira česmu koja će biti istog stila kao i džamija, pseudomaurski.

Za česmu su nabavljeni kameni blokovi iz rudnika Hreša kod Sarajeva i rudnika kod Nove Kasabe. Talijanski klesari su obrađivali i ugradili kamene blokove. Svečani čin puštanja gradskog vodovoda u pogonu izvršen je 1910. godine na Čaršijskoj česmi.

Tokom 2007. godine BH pošta je izdala seriju od pet poštanskih markica na temu česme, na kojoj je i tuzlanska čaršijska česma.