Zaštita okoliša
31

Da li biste pili vodu iz limenke: Pepsi počinje testirati nova pakovanja

Dž. L.
Foto: Pepsi
Foto: Pepsi
Konzumenti širom svijeta već su se navikli na ispijanje sokova, piva, pa čak i vina iz limenki, a kompanija Pepsi sada planira početi s pakovanjem vode u limenke.

Iz Pepsija su saopćili kako će vodu naziva Aquafina početi testirati početkom iduće godine, a cilj je riješiti se plastičnih boca koje su daleko štetnije za okoliš od limenki.

Stacy Taffer, potpredsjednik Pepsija, kaže kako ispijanje vode iz metalnih kontejnera poznato ljudima, ali kako će ispijanje vode iz limenki biti potpuno novo ponašanje za mnoge.

"Naš cilj u ovom slučaju jeste da budemo malo ispred potrošača i podstičemo ih da idu u pravom smjeru", rekao je Taffer.

S druge strane, potrošači također podstiču Pepsi. Posljednjih godina javnost se u velikoj mjeri okrenula protiv plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu koji mogu završiti na deponijama ili plutati okeanima.

Širom svijeta, samo devet posto sve plastike ikada proizvedene je reciklirano. Nasuprot tome, 67 posto aluminija koje potrošači kupuju, svake godine se ponovo iskoristi.