lifestyle
15

Crteži nade za sirijsku djecu: Dječiji magazin koji prkosi ratu

Klix.ba
Umjetnica Diala Brisly je Siriju napustila 2013. godine, ali svojim djelima i dalje dopire do sirijske djece.

Danas živi u Bejrutu i neumorno radi na dječijem časopisu koji se, nevjerovatno ali istinito, i dalje štampa i distribuira u Siriji. BBC donosi priču o ovoj nevjerovatnoj mladoj ženi koja prkosi ratnim nedaćama i nastoji u živote nesretne sirijske djece unijeti barem malo radosti i što više znanja.

Časopis koji uređuje zove se Zayton i Zaytonah, po djevojčici i dječaku. Štampali su ga u Saraqebu prije nego što je štamparija uništena u raketnim napadima. Sada to rade u Alepu i svakodnevno rizikuju svoje živote distribuirajući ga do mališana.

Osnovna svrha časopisa je da podsjeti djecu da su ljudska bića i da ih odvuku od ideje da postanu ratnici.

"Mislim da im časopis zaista daje nadu", kazala je Diala. Otkrila je kako je saznala za jedno dijete na sjeveru zemlje kojem se časopis veoma sviđa, ali je regrutovano i brane mu da ga čita.

"Veoma je važno držati djecu na pravom putu, kao ljudska bića, a ne da odrastaju kako bi ratovali ili se ubijali u nekom ratu koji nije njihov", smatra Brisly.

"Sjećam se kad smo još bili u Siriji, jedna djevojčica je došla kako bi svirala gitaru drugoj djeci, a kada je krenula uzeti instrument, jedno dijete je zaplakalo i povikalo. Mislilo je da je to oružje. Satima su ga uvjeravali da je to samo instrument. Previše je toga s čime se ta djeca moraju nositi. Djetetu je veoma teško vidjeti brata ranjenog u glavu. Ono to nikada neće zaboraviti. Iako se i dalje smiju, ponekad i igraju, nije im ugodno sa strancima", navodi umjetnica.