lifestyle
0

Crna čokolada dobra za srce

FENA
Nekoliko kockica crne čokolade dnevno moglo bi smanjiti rizik od razvoja ozbiljnijihh srčanih oboljenja, štiteći arterije od ovapnjenja, tvrde znanstvenici iz Sveučilišne bolnice Zuerich koji su istraživanje proveli na 20 pušača, koji spadaju u jednu od rizičnih skupina.

Od dvadeset muškaraca koji su dobrovoljno sudjelovali u istraživanju, zatraženo je da se 24 sata suzdrže od konzumiranja hrane bogate antioksidansima, no tokom istog vremenskog razdoblja jedan dio ih je smio konzumirati po 40 grama crne čokolade, a drugi dio istu količinu bijele čokolade.

Nakon dva sata, ultrazvučnim pregledom je ustanovljeno da je crna čokolada - koju čini 74 posto čistog kakaoa - znatno poboljšala prohodnost arterija, dok konzumiranje bijele čokolade, koja sadrži samo četiri posto čistog kakaoa, nije imalo nikakvog učinka na ispitanike.

Znanstvenici su rezultate istraživanja objavili u zadnjem broju stručnog časopisa "Heart". Upozoravajući da je potrebno obaviti dodatna istraživanja, oni iznose pretpostavku da korist dolazi od antioksidansa iz crne čokolade.