lifestyle
55

Cirkuske trupe u Banjoj Luci: Naučite žongliranje, akrobacije, hodanje po žici...

Piše: T. Č.
(Foto: Klix.ba)
U Banjoj Luci borave trupe Cirkusfera iz Beograda i Cirkorama iz Zagreba, koje su za sve zaljubljenike cirkusa organizovale besplatne radionice cirkuskih vještina, žongliranje, zračne akrobacije, hodanje po žici i hulahop.

Prema riječima Jadranke Žinić-Mijatović iz zagrebačke Cirkorame, riječ je o projektu u sklopu kojeg se pokušava uspostaviti edukativni sistem u području cirkuske umjetnosti na Balkanu.

"Prije tri godine nastao je projekat CirkoBalkana. Riječ je o međunarodnoj saradnji cirkuskih organizacija iz Srbije i Hrvatske te francuske trupe Le Cirk' Oblique. Ovogodišnja Cirkobalkana je početak jednog dugoročnijeg projekta pod nazivom Cirkobalkana platforma, u koju se uključuje i Bosna i Hercegovina, te cirkuska škola Turbul iz Francuske", pojašnjava Žinić-Mijatović.

Ona također dodaje da u zemljama regije cirkus nije priznat kao profesija i ne postoji mogućnost institucionalnog treniranja i izučavanja raznovrsnih cirkuskih vještina.

"U Evropi postoje vrlo razvijeni oblici cirkuske edukacije, postoje visokoškolske ustanove koje edukuju mlade ljude i nakon završenih škola oni su diplomirani cirkuski umjetnici. I naš je cilj da kroz ove projekte edukujemo sve zainteresovane na području cirkuske pedagogije kako bismo organizovali instituciju ili ustanovu, pa makar ona bila nomadska i kako bi se cirkuska umjetnost kod nas konačno počela doživljavati kao umjetnost, a ne kao rekreacija ili sport", kaže za Klix.ba Žinić-Mijatović. Odziv na radionice je veći od očekivanog, imaju 30-ak polaznika, od kojih je čak 20 s Akademije dramske umjetnosti.

Milan Marić iz Udruženja Cirkusfera iz Beograda kaže da će pored radionica biti organizovana i kabaretska predstava kolažnog tipa kroz koju će se prezentovati razne cirkuske vještine.