lifestyle
0

Četrdeset posto Amerikanaca ne ide na ljetovanje

FENA
Četrdeset posto Amerikanaca izjavilo je početkom ovog ljeta da u narednih šest mjeseci neće ići na odmor.

Ovo ide u prilog već poznatoj tezi da se Amerikanci mnogo manje odmaraju nego Evropljani, ali ovako visok procenat onih koji se odriču odmora ipak nije zabilježen od kasnih 70 godina, objavio je londonski "Gardijan".

Možda je razlog i to što za razliku od gotovo svih drugih razvijenih zemalja Amerika nema zakon koji poslodavce obavezuje da zaposlenima daju plaćeni odmor. Prema vladinim podacima četvrtina zaposlenih u privatnom sektoru ga i ne dobija, podsjetio je londonski dnevnik.

Prosječni Amerikanac dobija nešto manje od četiri sedmice plaćenog odmora, uključujući državne praznike, u poređenju sa 6,6 sedmica u Velikoj Britaniji i 7,9 sedmica u Itaiji.

Jedna studija pokazuje i da zaposleni u filijali neke američke kompanije u Londonu moraju da rade deset godina da bi dobili onoliki odmor koliki je njihovim kolegama koji rade za britanske kompanije zagarantovan čim počnu da rade.

Kada konačno odu na odmor, premoreni Amerikanci se uz to i teže odvajaju od posla i lošije odmaraju od svojih evropskih kolega.