lifestyle
0

Broj čitalaca blogova u 2004. se popeo za 58 posto

Sarajevo-X
U istraživanju koje su sproveli u Pew Internet & American Life Projectu, otkriveno je da se protekle godine od februara do novembra u SAD-u broj čitalaca <a href="http://www.blogger.ba/" target="_blank">blogova</a> povećao za čak 58 posto.

Ovi podaci su zaista impresivni, ako se uzme u obzir da oko 62 posto odraslih Amerikanaca koji koriste internet uopšte ne zna šta je to blog.

Pewov izveštaj govori da se nije samo povećao broj kreiranih blogova nego je porasla i zainteresiranost i za čitanje blogova. Istraživanja su pokazala da 27% od 120 miliona odraslih internet korisnika u SAD-u čita blogove, što je za 9% više nego u prethodnih 9 mjeseci. Ovo znači da se očekuja da će do kraja 2004. broj Amerikanaca koji se mogu uvrstiti u blog čitaoce iznositi 32 miliona.

Što se tiče kreiranja blogova, Pew otkriva da je 7% internet korisnika u SAD-u, što čini oko 8 miliona ljudi, kreiralo svoj blog.

Ostali podaci o autorima blogova prikupljeni pri istraživanju:

Spol: 57% autora su muškarci Godine: 48% autora je mlađe od 30 godina Brzina konekcije: 70% autora ima broadband konekciju Internet veterani: 82% autora su korisnici interneta više od šest godina.

Prema istraživanju oko 12 posto Amerikanaca koji koriste internet unijeli su komentar na nekom blogu.

Istraživanja su pokazala da oko 6 miliona Amerikanaca (5% internet korisnika) čita vijesti i informacije na internetu pomoću RSS ili XML agregatora, novi trend koji će u 2005. doživjeti procvat.