|

Broj arktičkih divljih jelena se znatno smanjio u posljednje dvije decenije

Broj arktičkih divljih jelena se znatno smanjio u posljednje dvije decenije
7
Klix.ba
12.12.2018. u 09:42
9
komentara
7

dijeljenja
Broj arktičkih divljih jelena se znatno smanjio u posljednje dvije decenije Fotografija: Shutterstock
Broj divljih jelena na Arktiku je znatno opao u posljednih 20 godina te ih je od pet miliona ostalo samo dva miliona, prenosi BBC. Razlog tome su povišene temperature i promjena vegetacije, a naučnici još uvijek ne znaju kako tačno spasiti jelene.
Na njihov nestanak uveliko utječu visoke temperature i promjene vegetacije. Naučnici tvrde kako su ove promjene krucijalne za krdo jelena te kako spas možda uopće nije opcija.

"U nekim dijelovima Arktika vidimo velike promjene vegetacije, a negdje nedostaje vode. Zagrijavanje Arktika vodi do promjene vegetacije i klime generalno. Jeleni vole jesti s nižih dijelova zemlje, a pošto se vegetacija mijenja, to znači da moraju da se penju na veće visine i to im ne odgovara", rekao je profesor Howard Epstein.

Dodao je da više temperature znače da se na Arktiku počinju pojavljivati sve vrste insekata, što nimalo ne odgovara jelenima.

"Ako je vruće i nema vjetra, insekti im dosađuju i oni se teško bore s njima te teško nalaze mjesta na kojima se mogu sakriti od njih", rekao je Epstein.

Kiša također predstavlja veliki problem, jer pada na snježne površine i uzrokuje stvaranje leda te jeleni ne mogu doći do hrane i zbog toga dugo gladuju.

Naučnici tvrde kako smo otvorili "vrata frižidera svijeta" te kako planeti prijeti velika opasnost zbog zagrijavanja. Oni se trude da pronađu tačne razloge zagrijavanja i da spriječe izumiranje raznih životinjskih vrsta.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...