16 kilograma tereta
200

Britanski vojnici će pod punom opremom učestvovati na Sarajevo Sberbank polumaratonu

Klix.ba
U nedjelju, 16. septembra održat će se i 12. Sarajevo Sberbank polumaraton u okviru Olimpija Run Festa, na kojem će između ostalog, velika atrakcija biti i grupa britanskih vojnika iz padobranske jedinice koja će trku dugu 21,1 kilometar trčati sa kompletnom padobranskom opremom teškom 16 kilograma.

U okviru prvog i najmasovnijeg festivala trčanja u Sarajevu, Olimpija Run Festa, 16. septembra sa početkom u 9 sati ispred BBI centra održat će se i 12. Sarajevo Sberbank polumaraton.

Trasa trke certificirana je od strane prestižne međunarodne organizacije AIMS, a prolazit će kroz najljepše dijelove grada Sarajeva, s ciljem promocije historijsko-kulturnog naslijeđa grada trkačima i trkačicama koji dolaze iz 30 zemalja svijeta.

Sarajevo Sberbank polumaraton je poznat po inspirativnim pričama i inicijativama koje su promijenile živote mnogih, ali i po raznolikosti učesnika i učesnica kojima je trčanje poslužilo kao motiv za različite životne ciljeve i promjene. U ovogodišnjem izdanju veliku atrakciju na trci dugoj 21,1 km predstavljat će i grupa britanskih vojnika iz padobranske jedinice koji će istrčati Sarajevo Sberbank polumaraton kao dio svojih redovnih treninga, noseći ruksake teške 16kg.

Padobranci planiraju istrčati trku u kompletnoj opremi koja uključuje uniformu, majice padobranske jedinice te teret težak 16 kg, i to za manje od 2h30. Inače, redovni treninzi padobranske jedinice sastoje se u 10 km trčanja sa teretom od 16 kilograma.

Svi zainteresirani trkači mogu se prijaviti na Sarajevo Sberbank polumaraton ili G-Drive štafetni polumaraton na web stranici Udruženja Marathon Sarajevo najkasnije do 9. septembra 2018. godine, dok su prijave za Novo Nordisk Fun Run, zabavnu trku od 4 km otvorene do 16. septembra. Iz Udruženja Marathon pozivaju sve zainteresirane da se pridruže, ako ne trčanjem, onda navijanjem 16. septembra duž cijele trase trke, koja je dostupna ovdje i budu dio fantastične atmosfere najmasovnijeg festivala trčanja i zdravih navika – Olimpija Run Festa.