lifestyle
0

Britanska najstarija majka

FENA
Dr. Patricia Rashbrook (63), nastanjena u Lewesu u Engleskoj, postat će najstarija majka u Britaniji. Nju je liječio Severino Antinori, kontroverzni doktor za sterilnost, u zemlji čije ime nije objavljeno medijima. Dr. Antinori, koji je imao kliniku za sterilnost u Rimu, smatra da je 63. godina gornja granica za tretman in vitro začeća.

Dr. Rashbrook, inače psihijatrica po struci, je u sedmom mjesecu trudnoće, a već ima dvoje odrasle djece iz prethodnog braka. Izjavila je kako je veoma sretna što je ponovo u drugom stanju.

Prema mišljenu dr. Antinorija, stariji ljudi su obično i bolji roditelji. Inače, dr. Antinori u obzir za liječenje uzima samo one osobe za koje je vrlo vjerovatno da će biti žive barem 20 narednih godina. Prema njegovim riječima, Dr. Rashbrook se nakon dugih medicinskih testova, pokazala kako pogodna i zdrava kandidatkinja za njegov tretman liječenja.

[SLIKA]1[/SLIKA] Dr. Severino Antinori

Britanski zakoni ne predviđaju gornju granicu životne dobi osobe koja se želi podvrgnuti tretmanu liječenja sterilnosti. Tako je donošenje odluka da li se neko treba liječiti ili ne je prepušteno doktorima. U većini slučajeva, britanski doktori ne prihvataju ovakvu vrstu tretmana kada su u pitanju žene koje imaju preko 45 godina starosti.

Svjetski rekord drži Rumunka Adriana Iliescu, koja je rodila djevojčicu u svojoj 66. godini života.