Takmičenje u Danskoj
36

Bosanac Miroslav Škorić proglašen jednim od osam najboljih masera na svijetu

Piše: M. N.
Banjalučanin Miroslav Škorić izabran je za jednog od osam najboljih masera na svijetu na Svjetskom prvenstvu u masažama koje je prošlog mjeseca održano u Danskoj.

Na takmičenje se prijavio sam nakon što je vidio informaciju na stranici Svjetske maserske asocijacije. S obzirom da u BiH ne postoji nacionalno takmičenje u masažama, aplicirao je s nadom da će ga primiti i srećom, organizator mu je na osnovu njegovih dosadašnjih referenci odobrio učešće.

"Na prvom Svjetskom prvenstvu u masažama bilo je pet kategorija - Švedska, Wellness, Azijska, Slobodni stil i Masaža u stolici. Takmičari su bili podijeljeni u tri grupe, a ja sam bio u kategoriji Švedske masaže gdje sam po odluci sudija osvojio srebrenu medalju. Sudije su donijele odluku da me s pozivnicom (wild card) pošalju i u veliko finale, nakon čega su me uvrstili u osam najboljih masera", rekao je Škorić za Klix.ba.

U prvenstvu je učestvovalo više od 80 takmičara iz 30 zemalja svijeta, a sedmero sudija bilo je iz Mađarske, Maroka, Njemačke, Danske, Amerike, Engleske i Belgije.

"U pripremama za Svjetsko prvenstvo mi je pomagao prof.dr. Slobodan Nikolić iz Beograda. Kompletno učešće na takmičenju sam finansirao sam. Svi učesnici su imali obavezno testiranje iz oblasti anatomije, fiziologije, patologije i historije masaže. Masaža kojom sam se predstavio u Kopenhagenu predstavlja moj pristup Švedskoj masaži. Taj način rada je rezultat dugogodišnjeg usavršavanja i istraživanja u oblastima masaža što mi je donijelo odličan rezultat i nagrađeno medaljom. Ova nagrada i priznanje mi znače mnogo", istakao je Škorić.

Ovim poslom se bavi godinama i smatra kako je masaža, kao drevna vještina tretiranja tijela koja ima primjenu u svakodnevnom životu, zbog načina današnjeg života i velikog stresa potreba, a ne prestiž.

"Koliko često treba ići na masaže odlučuje pojedinac, ali preporuka terapeuta je da to bude barem jednom u 15 dana", savjetuje Škorić.