Američka lista Top 100 gradova
68

Boise i San Francisco najbolji gradovi za život muškarca

Klix.ba
Muškarci koji traže najbolje mjesto gdje će biti sretni, zdravi i voditi kvalitetan život mogu ga naći u američkim gradovima Boise u Idahu, te San Jose i San Francisco u sjevernoj Califoriniji.

Tri zapadna američka grada nalaze se na listi 100 najboljih gradova za muškarce koju je napravio Men's Health magazin. Charleston, Philadelphia i Birmingham su najgori gradovi.

Boise je u odnosu na prošlu godinu napredovao za pet mjesta kao grad koji je dobar za psihičko i menatlno zdravlje muškarca, te ima nisku stopu kriminala. Sad je na prvom mjestu.

"Bilo je zanimljivo vidjeti kako je Boise napredovao do prvog mjesta jer je to grad za koji bismo rekli da će ući u top 20, ali to što je odmah došao u sami vrh je vrlo impresivno", rekao je izvršni urednik magazin Matt Marion.

San Francisco, koji konstantno kotira visoko na godišnjim listama, impresionira ljude malim procentom gojaznih ljudi, pušača te visokom stopom visokoobrazovanih osoba.

San Jose je imao veoma malu stopu smrti od raka i srčanih bolesti, najnižu stopu pušača i niskom stopom kriminala.

Suprotno tome, Birmingham ima najveću stopu osoba oboljelih od raka, nasilnih zločina i ljudi koji nisu u formi. Na posljednjim mjestima nalaze se Philadelphia, Charleston, Toledo, Ohio iSt. Louis.

New York se nalazi na 33. mjestu, a Los Angeles na 50.

Za pravljenje liste magazin je koristio podatke i izvore Centra za kontrolu bolesti u Atlanti, Nacionalnog centra za statistiku zdravstva, državne registre o raku i federalne statitstike o kriminalu.