{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bivši Titov "Galeb" na aukciji 9. maja

F
12.4.2006. u 08:39
0
0
Bivši Titov "Galeb" na aukciji 9. maja
0
Bivši Titov "Galeb" na aukciji 9. maja
Riječki Trgovački sud objavio je danas uslove prodaje bivšega Titovog broda "Galeba", najavljene za 9. maj.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Vrijednost broda je 275.194 dolara, a najniža prihvatljiva ponuda određena je na 150.000 dolara.

Brod "Galeb" prodaje se u sklopu naredbe zbog nenaplaćenih potraživanja od vlasnika broda, brodovlasnika iz Grčke Johna Paula Papanicolaua i njegove tvrtke "Placid Sea" iz Monrovije u Liberiji.

Naplatu troškova od ukupno 55.000 dolara zatražili su agencija "Adriatica" iz Rijeke i dvojica pomoraca koji šest godina nadziru brod u Martinšćici pokraj Rijeke. Naime, "Galeb" je 2000. dotegljen do mrtvog veza u brodogradilištu "Viktor Lenac", gdje je i danas, a u lošem je stanju.

Sudski vještak procijenio je u listopadu prošle godine da brod kao čelik za otpad vrijedi oko 275.000 dolara, a kao brod za plovidbu oko 255.000 dolara.

Konzervatorski odjel Ministarstva kulture nedavno je, na prijedlog riječke Gradske uprave, brod "Galeb" stavio pod preventivnu zaštitu dok se ne donese rješenje o utvrđivanju svojstva kulturnog dobra u roku od tri godine.

Prema uslovima prodaje, pravo prvokupa broda imaju Republika Hrvatska, Primorsko-goranska županija i grad Rijeka. To pravo najprije može ostvariti Rijeka, a Gradska uprava više je puta najavljivala mogućnost kupovine "Galeba".

Brod "Galeb" dugačak je 116,7 metara i visok je 8,75 metara. Gaz mu je 5,9 metara i ima pet paluba, a izgrađen je 1938. u brodogradilištu "Ansaldo" u Genovi.

Namijenjen je prijevozu putnika, izgrađen je od čelika i kovane je konstrukcije, nosivost mu je 1930 tona, a pogone ga dva dizelska dvotaktna motora.

Oprema za klimatizaciju, navigaciju i komunikaciju, kako se doznaje na Sudu, djelomično je ili posve uništena i otuđena.

"Galeb" je u javnosti poznat kao brod kojim se za državničke posjete i odmor godinama koristio bivši jugoslovenski predsjednik Josip Broz Tito, a više je godina u privatnom vlasništvu.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: