lifestyle
0

Bivši Titov "Galeb" na aukciji 9. maja

FENA
Riječki Trgovački sud objavio je danas uslove prodaje bivšega Titovog broda "Galeba", najavljene za 9. maj.

Vrijednost broda je 275.194 dolara, a najniža prihvatljiva ponuda određena je na 150.000 dolara.

Brod "Galeb" prodaje se u sklopu naredbe zbog nenaplaćenih potraživanja od vlasnika broda, brodovlasnika iz Grčke Johna Paula Papanicolaua i njegove tvrtke "Placid Sea" iz Monrovije u Liberiji.

Naplatu troškova od ukupno 55.000 dolara zatražili su agencija "Adriatica" iz Rijeke i dvojica pomoraca koji šest godina nadziru brod u Martinšćici pokraj Rijeke. Naime, "Galeb" je 2000. dotegljen do mrtvog veza u brodogradilištu "Viktor Lenac", gdje je i danas, a u lošem je stanju.

Sudski vještak procijenio je u listopadu prošle godine da brod kao čelik za otpad vrijedi oko 275.000 dolara, a kao brod za plovidbu oko 255.000 dolara.

Konzervatorski odjel Ministarstva kulture nedavno je, na prijedlog riječke Gradske uprave, brod "Galeb" stavio pod preventivnu zaštitu dok se ne donese rješenje o utvrđivanju svojstva kulturnog dobra u roku od tri godine.

Prema uslovima prodaje, pravo prvokupa broda imaju Republika Hrvatska, Primorsko-goranska županija i grad Rijeka. To pravo najprije može ostvariti Rijeka, a Gradska uprava više je puta najavljivala mogućnost kupovine "Galeba".

Brod "Galeb" dugačak je 116,7 metara i visok je 8,75 metara. Gaz mu je 5,9 metara i ima pet paluba, a izgrađen je 1938. u brodogradilištu "Ansaldo" u Genovi.

Namijenjen je prijevozu putnika, izgrađen je od čelika i kovane je konstrukcije, nosivost mu je 1930 tona, a pogone ga dva dizelska dvotaktna motora.

Oprema za klimatizaciju, navigaciju i komunikaciju, kako se doznaje na Sudu, djelomično je ili posve uništena i otuđena.

"Galeb" je u javnosti poznat kao brod kojim se za državničke posjete i odmor godinama koristio bivši jugoslovenski predsjednik Josip Broz Tito, a više je godina u privatnom vlasništvu.