Dobra posjeta
1.1k

Bijambare prirodnim ljepotama i tajanstvenom pećinom privlače turiste i učenike

Piše: M. N.
(Foto: Klix.ba)
Zaštićeni pejzaž Bijambare svake godine bilježi povećanje broja onih koji posjete ovu atraktivnu lokaciju. U prva tri mjeseca ove godine zabilježena su 4.054 posjetioca, što je solidan broj s obzirom na godišnje doba.

Kako nam je rekao Mustafa Zvizdić, stručni saradnik za promociju i marketing KJU za zaštićena prirodna područja, među posjetiocima trenutno dominiraju školarci iz cijele BiH te strani turisti - većinom iz arapskih zemalja.

"Počela je nova sezona, pećina je otvorena i svi ostali sadržaji. Svake godine imamo veliki broj turista koji dolaze iz svih dijelova svijeta. Najviše ih fascinira priroda sama po sebi, odnosno područje s onim što nudi. Pećnica, šetnice, turistički vozić - sve im se podjednako dopada. Zadovoljni smo posjetom", rekao je Zvizdić za Klix.ba.

Bijambare se nalaze na nadmorskoj visini od 952 metara i prostiru se na 497 hektara. Područje je obraslo gustom zimzelenom šumom, a na njemu se nalazi nekoliko predivnih pašnjaka koje presijecaju dva potoka tvoreći tako nekoliko malih, veoma lijepih jezera. Upravo ova priroda privlači turiste kao magnet.

Područje se odlikuje velikom biološkom raznovrsnošću. Konstatovane su 133 različite životne zajednice, a njihovu strukturu čini više od 800 vrsta viših biljaka. Posebno je bogato vrstama koje spadaju u grupu medicinske flore, ljekovitih, jestivih, aromatičnih i vitaminskih biljaka. Također, zastupljeno je i različito medonosno bilje. Prisutni su i brojni predstavnici faune – sisari, ptice, gmizavci, vodozemci, mekušci, insekti i druge grupe životinja na nižem stepenu razvoja.

Svojim posjetiteljima Bijambare nude i pješačke i biciklističke staze, mogućnosti da iznajme bicikle, razgledaju nevjerovatno lijepu prirodu vozeći se turističkim vozom, da se odmore i okrijepe u ugodnom Planinarskom domu.

Najveću atrakciju, ipak, predstavlja Bijambarska pećina, koja je veoma bogata pećinskim nakitom (stalaktitima, stalagmitima, draperijama, bigrenim kadama, stubovima...), a čijih je blizu 400 metara otvoreno za posjete. Sastoji se od četiri hodnika od kojih je posljednji najveći i naziva se "koncertna dvorana". U Gornjoj bijambarskoj pećini pronađeni su ostaci pećinskog čovjeka, alat za obradu kamena te ostaci nekih životinja.

Srednja bijambarska pećina je specijalni geološki rezervat, dok je Gornja Bijambarska pećina paleontološki spomenik prirode. Na ovom području ima osam pećina ukupno.

Osim ovih atrakcija, na području Bijambara nalazi se i nekropola stećaka "Mramorje", zaštićeni historijski lokalitet, dragocjeno svjedočanstvo kontinuiteta Bosne i Hercegovine. Tu je i Edukaciono-informativni centar i restoran s raznovrsnom gastronomskom ponudom, kojim upravlja JU Studentski centar Sarajevo.

Bijambare su proglašene zaštićenim područjem 25. septembra 2003. godine.